В Брюксел ще обсъждат „Хизбула” на 18 февруари

Българското правителство не би посочило съпричастността на "Хизбула", ако нямаше сериозни доказателства, подкрепени от международните служби за сигурност. Това коментира пред БНТ евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той и колегата му от ПЕС Ивайло Калфин се включиха пряко от Европейския парламент в Страсбург за да коментират темата.

Андрей Ковачев обясни, че не е безпроблемно "Хизбула" да бъде обявена като терористична организация в Европейския съюз, включително заради сложната ситуация в Ливан, където тази организация е част от статуквото.

Но ако това е факт, което българското правителство е казало, и аз съм убеден, че това е така – на територията на Европейския съюз е извършен терористичен акт, в което има убити наши гости – граждани на Израел, и български гражданин, то Европейският съюз това ще го разгледа, аз съм убеден, още сега на 18 февруари, на срещата на външните министри, коментира Андрей Ковачев. Евродепутатът допълни, че точно в тази посока са и реакциите, които се чуха от основните столици на Европа.

Решението дали "Хизбула" да бъде призната за терористична организация от Европа, ще бъде взето много внимателно и след обсъждане в Европарламента и Комисията, посочи евродепутатът от ПЕС Ивайло Калфин. Според него в Брюксел и Страсбург очакват доказателства за съпричастността на ливанската групировка към атентата в Бургас.

Калфин обясни деликатността на ситуацията с положението в Близкия Изток.

Фактът е, че в момента Близкият изток е в един от най-тежките периоди от много десетилетия насам, даже надали е имало по-тежък и взривоопасен период в Близкия изток, изтъкна Калфин. Евродепутатът допълни, че заради наслагването на много конфликти един върху друг, дори от най-малкото допълнително въздействие върху ситауцията в Близкия Изток може да излезе един огромен и с тежки последици конфликт, който да стигне включително и до Европа. Затова, според Калфин,  европейските лидери са много внимателни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.