В Брюксел са оптимисти за газовите доставки от Русия

Доставките на газ за ЕС няма да бъдат прекъснати. Това заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен. Тя посочи, че ЕС ще излъчи единен отговор на вчерашното, второ писмо на руския президент Владимир Путин, свързано със задълженията на Украйна по газовите доставки.
Хансен изрази удовлетворението на ЕК, че Киев вече е заявил готовността си да се разплати с Москва. Комисията е предложила на руската страна да има нова тристранна среща (ЕК, Русия и Украйна) по въпросите на газа на 26 май, но още очаква потвърждение от Москва. Хансен съобщи, че идния понеделник предстои среща на еврокомисаря по енергетиката с руския енергиен министър. ЕК отдавна предлага тристранни разговори, радваме се, че тази идея вече е приета, добави говорителят по повод новото писмо на Путин. По нейните думи критиките, отправени в писмото на руския президент, са неоснователни.
По-рано днес стана известно, че Европейската комисия се е опитала да разреши проблема с транзита на руски газ през Украйна, като е предложила най-големите европейски потребители сами да купуват и да инжектират газ в подземните хранилища в Украйна. По този начин Европа ще си осигури безпрепятствени доставки на газ през идващата зима, съобщи Фокус, като се позовава на информация на РИА Новости.
Досега с тази дейност се занимаваше Украйна, но сега тя отказва да плаща дори за текущото си потребление на газ. Страната не разполага с нужните средства, за да купи минималните осем милиарда кубически метра газ за нагнетяване в газохранилищата, които по текущата цена на суровината ще струват около 4 млрд. долара.
Според информиран източник в рамките на неофициални консултации по този въпрос няколко компании са поискали от ЕК политически гаранции за това, че инжектираният в украинските хранилища газ няма да изчезне и техните права на собственост няма да бъдат нарушени. Комисията обаче не е могла да даде такива гаранции.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.