В Бруней наказват с ампутации, бичуване и пребиване с камъни

Бруней днес прие нов наказателен кодекс, основан на шериата, който включва тежки наказания, съобщава АП. Малката страна от Югоизточна Азия, която е първата в района, приела шериата, вече позволява налагане на наказания като ампутация при кражба и убийство с камъни при прелюбодейство. Повечето от наказанията могат да бъдат прилагани и на хора, които не изповядват Исляма – 1/3 от живеещите там 440 хиляди души. Султан Хасанал Болкия въведе закона като „велико постижение” за Бруней. „Решението да се приложи наказателният кодекс на шериата не е за забавление, а е подчинение пред Аллах както е написано в Корана”, каза той в реч вчера, на която обяви първата фаза от прилагането на ислямското право.

От днес гражданите на Бруней могат да бъдат глобявани или вкарвани в затвора от ислямски съдилища при извършване на следните престъпления: при неучастие в петъчните молитви, бременност без брак, пропагандиране на други религии и непристойно поведение. По-тежките наказания ще бъдат включени постепенно през следващите две години. Те включват: бичуване, ампутация на крайници и пребиване с камъни за престъпления като кражба, прелюбодейство и содомия.

Human Rights Watch обяви, че това е „огромна стъпка назад за човешките права” в Бруней, допълвайки, че се налагат брутални средновековни наказания, които нямат място в XXI век.

Султанът заяви, че не очаква международната общност да приеме закона, но призова да уважава решението на Бруней.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.