В болниците има корупция, твърдят над 90% от жителите на Перник и Търговище

Д-р Нигяр Джафер: Здравната реформа става все по-ефимерна

Гражданите в по-малките населени места имат по-високо усещане за корупция в болниците. Това показва проучване на Института за пазарна икономика, което се основава на данни от социологически проучвания и статистика на Националния статистически институт.

Най-високо е усещането за корупция в лечебните заведения в Перник, където при проучване през 2012 г. 96% са го споделили. Същото важи за 92% от гражданите на Търговище, 80% в Кюстендил, 67% във Видин и 66% в София. „Това са лични впечатления и не са базирани на официални данни”, предупреди обаче икономистът Калоян Стайков, който представи проучването в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Колкото и парадоксално да звучи, въпреки усещането за корупция, болницата в Търговище е оценена като една от най-добрите, заедно с лечебните заведения в Русе, Варна, Ловеч, Силистра. На дъното, сякаш закономерно е болницата в Перник, заедно с лечебните заведения в Смолян, Стара Загора, Сливен, Кюстендил.

Институтът за пазарна икономика посочва и други данни. Най-много болнични места на 10 000 души население има в Монтана – 50, а най-малко – в Перник, 23. За сравнение, в София са 28, сочат данните на НСИ от 2012 г. Броят на общопрактикуващите лекари на 100 000 души в Плевен е 79, в Стара Загора – 76, в София – 66.

В много от случаите, в които пациентите остават с впечатление за корупция, става дума за консумативи, които Здравната каса не поема. „Тези неща обаче трябва да стават открито”, коментира председателят на Комисията по етика към Българския лекарски съюз Петко Загорчев.

„В част от случаите хората не са прави, защото законът позволява искането на пари. Когато проверим, често се случва, че болният е платил нещо, което НЗОК не поема и това е нормално”, призна д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

„В повечето случаи лекарят доминира, защото той е по-информиран и най-често нерегламентираните плащания се срещат точно по Наредбата за достъп на пациентите – за избор на екип. Освен това нарушение на наредбата е когато има различни цени съобразно тежестта на операцията, което е логично от медицинска гледна точка, но това не е регламентирано”, обясни шефът на Изпълнителната агенция „Медицински одит” доц. д-р Златица Петрова.

Цялото изследване на Института за пазарна икономика можете да намерите на сайта на организацията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.