В аванс: 91-то правителство на България

Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов обяви състава на предложеното правителство след като съобщи на президента Росен Плевнелиев, че е изпълнил успешно възложения му проучвателен мандат.

Бойко Борисов става вторият след 1989 година министър-председател, ръководил две правителства. Първият е Андрей Луканов.
Освен това Борисов ще е първият, получил втори премиерски мандат след “пауза” от един парламент.
Биографията на Борисов е добре известна. Той е роден през юни 1959 г. в Банкя в семейството на пожарникар и учителка. Завършва Пожарникарския факултет на Висшата школа на МВР в Симеоново като инженер по противопожарна техника и с чин лейтенант.
Бил е главен секретар на МВР в правителството на Симеон Сакскобургготски, кмет на София, премиер от 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г. Преди девоенизирането на МВР президентът Първанов го произведе в звание генерал-лейтенант.

Вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация става Румяна Бъчварова.

Тя е народен представител от ГЕРБ в 43-тото НС. Бъчварова е завършила СУ “Св. Климент Охридски”, специалност Социология. От началото на тази година е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. В края на юли 2009 г. Бъчварова е посочена за началник на политическия кабинет на премиера Борисов. Притежава дългогодишен опит в маркетинговите и медийните проучвания, комуникациите, връзките с обществеността и рекламния пазар. Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение.

Вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси ще бъде Меглена Кунева. В момента Кунева е депутат в 43-тото НС и съпредседател на ПГ на РБ. Кунева оглавява партията Движение „България на гражданите”, била е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев (2002 – 2006) и еврокомисар по защита на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозо в периода 2007-2010 г.

Вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика ще бъде Томислав Дончев. Между 2007 и 2010 г. Дончев е кмет на Габрово, а от март 2010 до март 2013 г. е министър по управлението на средствата от ЕС в правителството на Бойко Борисов. През май 2013 г. Дончев е избран за депутат от ГЕРБ в 42-то НС, а година по-късно, след европейските избори през май 2014 г., става член на ЕП от групата на ГЕРБ / ЕНП. През 1991 г. Дончев завършва математическата гимназия в Габрово. През 1997 г. получава магистърска степен по философия от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, с втора специалност по журналистика. През 1998 г. специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения, Полша. През 2001 г. специализира “Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми” в Института НЕГЕВ, Израел. През 2005 г. Дончев завършва курс по бизнес-менторинг в Академията по бизнес -менторинг, Оксфорд.

Вицепремиер по демографската и социална политика ще бъде Ивайло Калфин, който ще бъде и социален министър. Калфин е избран за народен представител от АБВ в 43-тото НС. Той е бил заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 до 27 юли 2009 г., бивш евродепут в периода 2009-2014. Беше кандидат за президент от БСП през 2011 г.

Ето и министрите в кабинета на Бойко Борисов:

Бившият зам.-министър на вътрешните работи от предишното правителство на ГЕРБ Веселин Вучков става министър на вътрешните работи. Депутат от ГЕРБ в 42-то и 43-то Народно събрание. Автор е на редица научни публикации в областта на наказателния процес. През 1994 г. завършва Юридическия факултет на СУ. Вучков започва кариерата си през 1994 г. като стажант-съдия в Софийския окръжен съд. Бил е следовател в столичното следствие (1994-1996), после асистент и старши асистент по наказателноправни науки в Академията на МВР (1996-2001), гл. асистент (2001 – 2009). Преподавал е и в Пловдивски университет, Югозападен университет-Благоевград, Свищовска стопанска академия, Варненски технически университет и др. Посещавал курсове за квалификация в Испания, Унгария, Германия, Холандия, САЩ и др.

Председателят на СДС Божидар Лукарски става министър на икономиката. Той е народен представител в 43-тото НС от Реформаторския блок. През 1999 г. става член на СДС, а в момента е лидер на партията, която е част РБ. Лукарски е бил главен експерт-юрисконсулт в дирекция „Прана”, главен секретар на район Младост към Столична община, а по-късно става зам.-кмет на района. Лукарски е завършил Националната гимназия за древни езици и култура в София и специалност „Право” в СУ.

Теменужка Петкова ще бъде министър на енергетиката. Петкова е зам.-министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки, като ресорът й включва дирекциите „Данъчна политика” и „Вътрешен контрол” в Министерството на финансите, Националната агенция по приходите, Агенция „Митници”, Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта. В периода 2010-2013 г. Петкова е директор на Агенцията за държавна финансова инспекция. Завършва УНСС с магистърска степен в специалност „Счетоводство и контрол”. Преминава обучения в областта на „Вътрешния одит в публичния сектор” в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на „Държавната финансова инспекция” в Министерството на финансите на Португалия.

Владислав Горанов става министър на финансите.
В предишния мандат на Борисов като премиер Горанов беше зам.-министър на финансите. Той е завършил счетоводство и контрол в СА “Д. А. Ценов”. Горанов е работил в Министерство на земеделието и горите. Бил е началник отдел “Социални разходи” в Министерство на финансите. Депутат от ГЕРБ в 41-во и 42-ро НС. На 17 февруари 2014 подава оставка като депутат и напуска парламента.

Христо Иванов остава министър на правосъдието.
Служебният заместник министър-председател и министър по правосъдие ще остане само министър в кабинета на Бойко Борисов. Христо Иванов е магистър по право от СУ „Свети Климент Охридски“. Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон (САЩ) в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ. От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

Десислава Танева ще бъде министър на земеделието. В момента Танева е народен представител в 43-то НС, избрана от Сливен. Танева бе народен представител в 41 и 42-ото НС. В мандата на 41-ия парламент тя оглавява тогавашната Комисия по земеделие и гори към Народното събрание, а в 42 бе член на Комисията по земеделието и храните.

Николина Ангелкова ще бъде министър на туризма. В служебното правителство на Близнашки тя беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. През март 2014 г. бе избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 г. (Young Global Leaders). През 2010-2011 г. е ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация” към министъра на регионалното развитие и благоустройството. През 2011 г. Ангелкова е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, а до 2013 г. е зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси, връзки с международните институции, европейско териториално сътрудничество и стратегическо планиране на регионалното развитие.

Лиляна Павлова ще бъде министър на регионалното развитие и благоустройството. От август 2009 г. заема поста зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. На 7 септември 2011 г. Павлова е посочена от премиера Борисов за министър на регионалното развитие и благоустройството на мястото на подалия по-рано оставка във връзка с кандидатирането си за президент Росен Плевнелиев. Народното събрание приема оставката на Плевнелиев и одобрява Павлова като нов министър на 9 септември 2011. Завършва УНСС със степен бакалавър по „Международни икономически отношения” и Варненския свободен университет със степен магистър по „Публична администрация и европейска интеграция”. Защитава докторска степен по икономика, специализира право в Института за следдипломна квалификация към УНСС през 2002 г.

Ивайло Московски става министър на транспорта.
В момента е депутат от ГЕРБ. В предишният мандат на Борисов като премиер, Московски беше зам.-министър, а след това оглави транспортното министерство от 2011 г., след като предшественикът му Александър Цветков подаде оставка. Като зам.-министър Московски подписа и „споразумение за създаване на единен блок на въздушно пространство „Дунав”, което влиза в сила от 2013 г.

Николай Ненчев става министър на отбраната. Народен представител от РБ, по образование е юрист, магистър по право и политически науки. Специализирал е в Европейския парламент. Бил е преподавател в НБУ. Зам.-председател на Сдружение „Евроинтеграция“. Координатор на програма за трансгранично сътрудничество и европейската интеграция за Югоизточна Европа. Бил е началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев.

Петър Москов става министър на здравеопазването. В момента Москов е избран за народен представител от РБ. Той завършва медицина в „Медицински университет” – София, специалност „Анестезиология и интензивно лечение”. Специализирал е във Франция, Великобритания, Испания и САЩ. Работил е в УМБАЛ „Св. Анна” АД като старши асистент в Клиниката по анастезиология и интензивно лечение. През 2013 г. година Москов е избран за зам.-председател на ДСБ, част от РБ, на Национално събрание на партията.

Тодор Танев става министър на образованието. Той е избран за народен представител от РБ. Танев е доктор по политология, преподавател в СУ, НБУ, АУБ, ръководител катедри Политология и Публична администрация в СУ.

Даниел Митов остава министър на външните работи. Служебният външен министър в кабинета „Близнашки” запазва поста си в новото правителство. Митов завършва СУ „Климент Охридски“, специалност „Политология“. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir” на френското външно министерство. Специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като официален представител на НДИ, работи в Брюксел, в Либия, в Демократична Република Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други. През 2006 г. става член на ДСБ и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. През 2012 г. Митов напуска ДСБ и се присъединява към ДБГ, но през същата година се оттегля от политиката поради ангажиментите си към НДИ.

Ивелина Василева ще бъде министър на околната среда. Тя е народен представител от ГЕРБ в 43-тото НС. Василева е филолог по образование и специалист по управление на проекти. Тя беше и зам.-кмет на Бургас по въпросите на евроинтеграцията. При сформиране на правителството на ГЕРБ Василева стана зам.-министър на околната среда и водите.

Вежди Рашидов пак става министър на културата. Рашидов е бивш министър на културата от 27 юли 2009 до 13 март 2013 г. в правителство на Борисов. Член-кореспондент на БАН от 2004 г.

Красен Кралев ще е министър на младежта и спорта. Народен представител от ГЕРБ в 43-тото НС. Завършва Медицинския университет Варна, след което специализира Глобален маркетинг в Association of the National и Мениджмънт на политически кампании в University of South Carolina, USA през 1990 г., Association of the National Advertisers of USA през 1997 г.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.