В АБВ се притесняват, че ще станем плацдарм за военни удари

Парламентарната група на АБВ ще внесе днес в деловодството на Народното събрание проектодекларация, в която се казва, че българската територия не бива да бъде използвана като територия за военни удари. Това обяви в предаването „Денят започва” по БНТ Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ. Той изрази надежда, че декларацията ще бъде подкрепена от останалите политически сили в парламента и добави, че очаква Народното събрание и правителство да проявят воля и характер и да наложат българския интерес.

По въпроса за разполагането на сили на НАТО у нас Георги Първанов е категоричен, че със струпването на военна техника на територията на страната ни България дава знак в недобра посока.

„Затова ние настояваме в този момент да няма увеличаване, ново американско или натовско присъствие в България, защото това, казано образно, е дрънкане на оръжия – това, от което ние нямаме полза”, обясни председателят на ПП АБВ.

Първанов даде положителна оценка на френско-немския опит за разрешаване на кризата в Украйна.

„Аз приветствам мисията на госпожа Меркел, на господин Оланд, това е много добър знак. Това идва да покаже, че Европа осъзнава простата истина, че новата модерната европейска архитектура на сигурност е немислима без Русия, не може да бъде против Русия”. Той определи като изключително важен жеста на европейските лидери, изрази надежда, че този жест е бил разбран и от Москва и каза, че очаква отговорът от там да бъде в положителна посока.

Що се отнася до сънародниците ни на територията на Украйна, Първанов е категоричен, че грижата за тях не бива да се отлага. „В този момент ние трябва да им подадем ръка, защото ако някой смята, че трябва да потърси сигурност и убежище в България, то трябва да му бъде предоставено. Абсолютно, безусловно трябва да се създадат максимално добри условия да бъдат те приети в държавата ни”.

По намеренията за изграждането на газов хъб у нас Георги Първанов изрази скептицизъм, предвид договаряните и нереализирани енергийни проекти за България и в минали години.

„Точно заради това, като че ли, ние трябва да си изясним стратегията, да си изясним това, което е постижимо на момента. Позволете ми да бъда скептик към идеята за т. нар. газов хъб. Газов хъб можеше да стане убедително през 2009 година, когато имаше „Южен поток“, 63 млрд. куб. м., когато трябваше „Набуко“ да бъде построен с неговите 30-40 млрд. куб. м., когато бяхме договорили газ от Азербайджан, тоест 80 млрд. куб. м., които ние да преразпределим. Нашата изпълнителна власт не си беше на мястото през годините, за да реализира тези проекти, които бяха поднесени, образно казано, на тепсия. Сега се опитваме да изцедим. Сега говорим за газов хъб, говорим за вертикален коридор. Първо, наистина стои въпросът откъде ще дойде този газ. Няма, „Южен поток“ вече е турски поток. Азерският газ, азербайджанският газ не е ясно дали ще потече по южния газов коридор. Идеята, че може някой – Румъния, Гърция или друг, да ни даде газ, за да си направим ние хъб и да преразпределяме, това е нереалистично”, коментира Първанов. И независимо, че страната ни е част от голямата стратегическа игра между Изтока и Запада, той е на мнение, че отговорността за изгубените енергийни проекти е българска и резултат от недобра защита на националните интереси.

„Аз много пъти съм казвал – България можеше да направи така, че да има и американски военни бази, и да има руски газови енергийни коридори и проекти. Това не се случи, защото нашата енергийна и не само енергийна дипломация не прояви характер. Целият въпрос е в това – да можеш да кажеш и на едните, и на другите право нещата в очите и да защитиш националния интерес. Великите, големите гледат с респект на онзи, който си защитава интереса”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.