Уволниха зам.-министър на МВР заради минало в СИК

Иван Иванов, назначен днес след пладне от премиера Орешарски за зам-министър в МВР, бе уволнен буквално часове по-късно, след като в медиите се появи информация, че той е бил служител в мутренската групировка СИК.

В съответствие с практиката в такива случаи, веднага след издаването на заповедта за назначението на новия заместник министър на вътрешните работи Иван Валентинов Иванов пресслужбата на правителството разпространи негова биография (която публикува и komentator.bg). В нея  обаче не се споменаваше, че от 1995 г. Иванов е бил управител на клона на мутренската групировка СИК в Шумен – факт, който разкри и оповести Capital.bg след справка в информационната система ДАКСИ.

Иванов-младши е син на шуменския бизнесмен Валентин Иванов-Шошо, който също е свързан със силовата групировка СИК. Той е бил арестуван през 2000 г. по обвинение в рекет и отвличане.

Часове след разпространяването на информацията вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че е поискал оставката на новоназначения си заместник.

"Оповестените от медиите данни за зам.-министър Иван Иванов не позволяват оставането му на работа в МВР", заяви Йовчев пред Агенция "Фокус".

Вътрешният министър каза още, че се е запознал с Иванов едва днес и той е бил предложен от премиера Орешарски

"Неговата кандидатура не е мое предложение, приех политическо назначение, предложено на министър-председателя от парламентарната сила, която е излъчила г-н Иванов като депутат в 42-ото Народно събрание", уточни Цветлин Йовчев.

В същото време от Министерския съвет разпространиха съобщение, че министър-председателят Пламен Орешарски е поискал оставката на Иванов.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.