Уволнението на висши полицаи увенча спецакция срещу корупцията в Турция

Разтърсилата цяла Турция мащабна операция срещу корупцията завърши (засега) с отстраняването от длъжност на петима полицейски директори, информира „Фокус” като се позовава на електронното издание на вестник „Милиет”.

Тази сутрин изненадващо са отстранени петимата директори от Истанбулската дирекция по сигурността, имащи отношение към проведената операция. Стана известно, че това са: шефът на отдела за борба с тероризма – Йомер Кьосе; шефът на отдела за борба с организираната престъпност – Назми Ардъч; шефът на отдела за борба с финансови престъпления – Якуп Сайгълъ; шефът на отдела за поддържане на обществения ред – Ертан Ерчъктъ и шефът на отдела за борба с контрабандата – Тугрул Турхан. Непосредственото ръководство на операцията срещу корупцията, даването и получаването на подкупи е било осъществено от Якуп Сайгълъ (отдела за борба с финансови престъпления) и Назми Ардъч (отдела за борба с организираната престъпност), посочва още вестник „Милиет”.

Във вторник турската полиция арестува 18 души по време на акция срещу корупцията, свързана с обществени поръчки. Между задържаните бяха и синовете на министрите на вътрешните работи, на икономиката и на околната среда и градското планиране, както и известни бизнесмени.

Предполага се, че арестът на сина на турския министър на вътрешните работи Муаммер Гюлер е вероятната причина за невъзможността министърът да пристигне в София и съответно – за отложеното подписване на междуправителствено споразумение между България, Гърция и Турция за изграждане на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество. Документът трябваше да бъде парафиран вчера от министрите на вътрешните работи на трите съседни държави.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.