Уволнени са двама старши офицери от НСО заради инцидента в НДК

Двама старши офицери от Националната служба за охрана (НСО) са уволнени дисциплинарно заради нападението над Ахмед Доган по време на конференцията на ДПС в събота. Това съобщи на пресконференция началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Тодор Коджейков. Той представи резултатите от вътрешната проверка в службата във връзка с инцидента.

Уволнени са началникът на екипа за лична охрана и началникът на екипа за осигуряване на мероприятието, каза ген. Коджейков, но отказа да съобщи имената им. По-рано днес bTv съобщи, че вторият от тях е полковник Георги Райков. В телефонен разговор с медията полк. Райков е потвърдил, че в сряда вечерта е получил заповедта за уволнението си, но обеща да го коментира след консултация с адвокат.

Различни дисциплинарни наказания са наложени на всички служители на НСО, присъствали на инцидента в НДК, за които разследвалата го комисията е дала становище за такива мерки, посочи ген. Коджейков. Той за пореден път обясни, че НСО не е имала ангажименти по пропусквателния режим в залата, тъй като от ДПС са били уведомили НСО, че това ще е грижа на фирма „КРОН”, охраняваща НДК. Генералът обаче призна за пропуски в работата на хората от външния кръг на охраната, т. н. авангард, чиято задача е да подсигуряват подстъпите към охраняваното лице.

Началникът на охраната на мероприятието не е направил нужното, за да обезпечи периметъра, да осигури нужната дистанция, за да се неутрализира нападателят, коментира Тодор Коджейков. Шефът на НСО допълни, че след инцидента подчинените му са действали адекватно, вкл. при извеждането на Ахмед Доган от залата. Що се отнася за действията при задържането на Октай Енимехмедов, ген. Коджейков обясни, че гардовете от НСО нямат право да носят белезници или други помощни средства за задържане и настоя този вид въпроси да бъдат решени със закона за НСО, който вече е внесен в парламента.

Междувременно бившият шеф на Националната служба за сигурност (НСС) и настоящ член на политическото ръководство на ДСБ ген. Атанас Атанасов съобщи пред журналисти в Народното събрание, че в срядае проведена среща между Бойко Борисов, Тодор Коджейков и Ахмед Доган, на която е договорено почетният председател на ДПС да не предявява публични претенции към охраната от НСО. Според Атанасов провеждането на такава среща е изключително тежък скандал, тъй като означава, че в България няма процедури, по които се определя кой е виновен при подобни инциденти. По думите на Атанасов, „на цялото българско общество, на професионалистите и непрофесионалистите, стана ясно, че това беше тежък провал на личната охрана на Ахмед Доган, защото, ако нападателят боравеше с огнестрелно оръжие, той щеше да застреля жертвата”.

Атанас Атанасов изрази личната си убеденост, че цялото ръководство на НСО трябва да си отиде, защото при инцидента с Доган има тежък провал.  О.р. генералът изтъкна, че по същия начин са организирани охраните на президента, премиера и всички, които се охраняват, което означавало, че утре и те могат да станат обект на покушение с краен резултат убийство.

По време на пресконференцията си ген. Коджейков директно отговори на този призив.

След направения самоанализ и самопреценката по отношение на извършената работа, на превенцията преди мероприятието, не считам, че трябва да си подам оставката, каза шефът на НСО. Ген. Коджейков отрече да е присъствал на среща с премиера Бойко Борисов и лидера на ДПС Ахмед Доган, за която твърди Атанас Атанасов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.