Хора на Марешки отново щурмуват Агенцията по лекарствата

 

Нов скандал, свързан с варненския аптекарски бос и лидер на партия „Либерален алианс“ Веселин Марешки,  тресе трета седмица фармацевтичната общност. Няколко души, близки на Марешки, освободени преди месец от Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) атакуват с жалби президента, МС, министерството на здравеопазването и телевизиите решението да бъдат съкратени, съобщиха пред Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ служители от здравното ведомство. В жалбите си бивши вече чиновници, скандално назначени преди година в ИАЛ в противоречие на закона за държавния служител, се оплакват от реваншизъм от страна на новото ръководство на ИАЛ. Те възразяват срещу новия устройствен правилник, който влезе в сила през септември. Той предвижда сливане на две дирекции, вследствие на което се налагат преструктуриране и съкращения. Сред освободените хора попадат и близки на Марешки, които работят в дирекция „Контрол на търговията с лекарства“. Част от тях са били обект на проверки на Инспектората на МЗ.

Една от най-сериозните промени, разлютила хората на Марешки е свързана с освобождаването на Людмила Ангелова. Ангелова е бивша адвокатка на варненския бос в „Хигия“. Тя бе назначена през 2013 година в Агенцията като директор на дирекция „Контрол на търговията с лекарствата“ и като такава е разпореждала проверки срещу конкуренти на Марешки. Всички тези безобразия са ставали със знанието на двама директори, близки на варненския аптекарски бос – Евелин Благоев, чиято жена е служител на Марешки и Кирил Ненов, който е бил в листите на Либерален алианс. Разчистването на конкуренцията е ставало с мълчаливата, но активна подкрепа на две правителства – на ГЕРБ и на БСП – ДПС.

Във фармацевтичната общност са в абсолютно недоумение защо по жалбите на освободените служители са образувани светкавично две проверки – от страна на Инспектората на МЗ и на Главния инспекторат на МС, докато техни сигнали са подминавани.  Още повече, че през 2013 година именно Инспекторатът на МЗ е констатирал, че куп назначения в ИАЛ са извършени в нарушение за закона. Преди да започнат да действат като наказателни бригади срещу конкуренти на варненския аптекарския бос, част от инспекторите са работили в хранителни вериги, били са касиери или техници, т. е никога не са имали нищо общо с лекарствената политика. Трудовият им път е описан в два доклада на Инспектората на МЗ. А жалбите срещу работата им се съхраняват и в здравното ведомство, и в Българския фармацевтичен съюз. „Действително има жалби при нас“, потвърди главният секретар на Съюза Светослав Крумов.

 Справката

В официална справка на ИАЛ се казва, че в периода 2013 година са извършени 756 проверки на аптеки като 11 от тях са затворени. Сред затворените аптеки преобладават тези на конкуренти на Марешки – верига „Феникс“, „Манолова 2“ и още няколко регистрирани във Варна фирми. „Действително ни затвориха аптеки“, каза Пламен Павлов, управител на аптеки „Феникс“. Основното заради което са затваряни аптеките са строителни причини – в изолационното помещение пред тоалетната липсвала мивка, таванът на аптеката бил по-нисък от 2,50 и др. Правени са опити да бъдат затваряни и заради трудово отношения. Фармацевти са пускали жалби до МЗ, че начинът по който са правени проверките е недопустим- инспекторите са разигравали театър при който единият се е правил, че го боли коремът, а друг е искал лекарство, за да  мине на колегата му.

Проверка на инспектората е установила, че не е имало никакъв план за проверките на аптеки. В годишния разчет е била записана бройката на аптеките без да се указва коя аптека ще бъде проверявана и кога, което значи, че всички проверки могат да се извършат само на една или на няколко аптеки. Отговорност на съставянето на плана е на ръководството на дирекцията „Контрол на лекарствената политика“.„От два месеца проверките се правят по закон и ние не възразяваме срещу тях“, коментираха фармацевти. От юли насам ИАЛ има нов шеф – доц. Асена Стоименова.

Десетки аптеки – незаконни

Скандалът става още по-мащабен с факта, че в периода, в който Кирил Ненов, който смени Благоев на поста е бил в началото на тази година три месеца в болнични. В този период документи е подписвала неговата заместничка Златина Георгиева. Това е в абсолютно противоречие на закона, в който изрично се казва, че само директорът може да разписва документи. Такива са разрешения за откриване на аптеки, разрешения за употреба на лекарства и пр. Съдът би обявил тези документи за нищожни, ако те бъдат атакувани пред него.

Фармацевтичният бизнес застана зад новия директор на ИАЛ

Като представителни организации на участници в лекарственото снабдяване у нас, бихме искали да изразим задоволството си от работата на Изпълнителната агенция по лекарствата в последните 100 дни, след назначаването на новото ръководство в средата на м. юли тази година.“ Това се казва в съвместно отворено писмо на Българския фармацевтичен съюз, ARPharM и БГФармА. Според организациите, за това време Лекарственият регулатор бързо е преодолял голяма част от натрупаните през последните години проблеми и провежда последователна и ефективна дейност, „която гарантира стабилност и предвидимост на лекарственото снабдяване и осигуряване на качествени и безопасни лекарствени продукти на българските пациенти“.

В писмото се отбелязва още: „В лицето на ИАЛ вече виждаме партньор, с когото можем да работим успешно както на национално ниво, така и за прилагане на европейските добри практики в сферата на фармацията и здравеопазването.“

Функционирането на фармацевтичния сектор и ежедневната работа на участниците във веригата на лекарственото снабдяване – производители, притежатели на разрешения за употреба, търговци на едро и дребно с лекарства – до голяма степен зависи от адекватното функциониране на Изпълнителната агенция по лекарствата, посочват още организациите и отбелязват, че честите смени на ръководството на агенцията през последните години са създавали сериозни проблеми.

„Провежданата политика в сферата на лекарствата и медицинските изделия и дейностите с тях изисква последователност и приемственост, ето защо изразяваме готовността си за подкрепа на устойчивото развитие на ИАЛ в открит диалог с държавните институции и неправителствени организации в сектора“, завършва отвореното писмо.

Писмо за подкрепа на Стоименова изпратиха и от Националната аптечна камара. „Управителният съвет на Националната аптечна камара приветства действията на доц. Асена Стоименова, изпълнителен директор на ИАЛ, по осветляване на тъмната страна на българския лекарствен регулатор“, се казва в него.

„Настъпи времето длъжността на Изпълнителния директор на ИАЛ да се заема само от магистър-фармацевт с достойнство и безупречна професионална репутация както у нас, така и в чужбина! Крайно време е Изпълнителната агенция по лекарствата да се превърне в независим държавен регулатор, еманципиран от конюнктурата на политическите боричкания“, пишат още от организацията.

Снимка: vnews.bg

 

3 Comments

  1. Фармацевтичният бос Веселин Марешки бе арестуван във Варна. Това е станало, след като той забил кроше на общинския съветник в Морската столица и шеф на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов.
    Екшънът се е разиграл пред очите на полицаи и още десетки свидетели на улица “Студентска” 6. Именно там е разположена оборотната пицария “Ред Хот”, в която е ключът за грандиозния скандал. Очевидци разказаха пред репортер на БЛИЦ, че Марешки си изпуснал нервите и безпричинно на пръв поглед ударил Костадинов. В резултат на това окото на общинаря се подуло за секунди, а бизнесменът и бивш кандидат за депутат бил арестуван и отведен във Второ районно управление.

  2. Браншът е учудващо тих по темата. Никой не смее да каже нещо?

  3. На този само като му гледам физиономията и всичко става ясно. Няма нужда дори да пишете статии. Пуснете му само снимката. Партиен лидер, който казва, че всички ползватели на аптеките му ще гласуват за него? Либерал? Не знам за вас, но за мен той ще си остане Ярешки. Толкова му пасва това име!

Leave a Reply

Your email address will not be published.