Успешните помагат – социалното предприемачество в България

Недялко Недялков е млад предприемач от София. Той се развива предимно в технологичното и социалното предприемачесто. Член и част от управителния съвет на редица организации и асоцииации, сред които АМО, BEST и ABLE. Според него, младите трябва да се отрезвят от представата, че успешният българин е “онзи с черната кола” и да видят, че с труд и амбиция всеки един от нас може да бъде успешен и да подпомогне за развитието на България.

В своето интервю за Коментатор.БГ ни разказва за събитието, на което той и Асоциация на младежките организации (АМО) ни канят.

Здравей Недялко, разкажи ми малко повече за АМО.

АМО е Асоциация на Младежките Организации. Главната цел й е да подпомага и осигурява връзката между различни НПО-та в България. Стремим се към стимулиране на младите хора и участието им в системата на представителната демокрация. АМО има присъствие в различни министерства и представляваме интересните на младежкото общество там, с пускането на различни предложения за закони, промени по закони и предложения по различни проекти.

Как се роди идеята за АМО?

Създадохме с цел да има една “чадърна” организация, която прави връзката между различни НПО-та, в различни сектори и полета на действие. В България често се случва всеки да открива топлата вода и да не координира събитията си с различните НПО-та и това води до еднакви събития постоянно. Идеята се роди от председателя на организацията Ангел Петров, който създаде структурата на организацията и започна да търси активни млади хора със силни позиции в различни сфери на неправителствения сектор, което доведе до сформирането на управителен съвет. Оттам всеки започна да дава принос за развитието на Асоциацията. Сформираха се ресори, контролна комисия и други органи които регулират нашата работа. В момента аз съм заместник – председател на организацията, заедно с Димитър Янев.

Разкажи ми повече за социалното предприемачество.

От първи курс в Техническия университет се занимавам с различни неправителствени организации, организиране на събития, обучения, стажове и други такива дейности. След като започнах да се занимавам по- активно с предприемачество, осъзнах, че всъщност това отнема доста енергия. За да ръководиш екип, трябва да му даваш насоки, мотивация и най-вече да култивираш в него желание и енергия за работа. Водещата енергия идва от лидера на екипа, тоест от мен. Начинът ми да се зареждам отново с нея и да я отдавам на хората, с които работя е точно чрез социалното предприемачество.

Социалното предприемачесто, за мен, се изразява в това да разрешаваш важни обществени проблеми. Независимо дали ще са свързани с градската среда или със стимулирането на младежта в България. Тези проблеми се решават чрез организирането на събития, от които идват приходи за реализацията на проекти. Можеш да решиш проблем на градската среда, като просто спомогнеш за това да се направят пейки, да се реновират подлези или да се изчистят паркове. Когато организираш безвъзмездно такива събития, с цел да мотивираш хора, които са отделили от свободното си време, за да дойдат и то е успешно, няма как да не се почувстваш презареден и готов за нови предизвикателства.

Социалното предприемачество, с което аз се занимавам, е свързано предимно с мотивацията на млади хора, защото те са бъдещето на страната ни и ако  нямат цели и идеи за своето развитие и това на държавата ни, всички сме за никъде.

А какво е събитието, което сте ни подготвили само след 4 дни?

Събитието се казва “Дай, за да получиш”. В програмата му е предвидено то да бъде разделено на два модула – “Деца в приемни семейства” и “Градска среда”. Всяка лекция ще е в рамките на 45 минути като ще бъде последвана от интерактивни задачи, давани от лекторите.

За модула “Деца в приемни семейства” ще ни разкаже Александър Миланов – автор на книгата Детство без сълзи. Александър е член на комуникационния екип на БСК от 2010 г., като преди това в продължение на три години е бил директор „Маркетинг и фондонабиране” на правозащитната детска организация „За нашите деца”. В периода 2001-2007 г. той е репортер, редактор и радиоводещ, последователно в Българското национално радио, Радио НЕТ и Инфорадио. За социалните си репортажи Александър Миланов получава няколко отличия от медийните фестивали в Албена и конкурса „Българската Европа”.

За модула “Градска среда” ще ни разкажат представители на организацията “Трансформатори”. Те са сдружение, което се занимава с проблемите на градската среда, архитектурата и дизайна. Основната му цел на е да налага конкурсното начало на различни нива. Приоритет е взаимодействието с държавни институции, неправителствени организации, но и партньорство по проекти с представителства на фирми и търговски организации.

Таксата за участие на събитието е 7лв. Всички събрани средства ще бъдат разпределени по равно между представените проекти с цел подпомагането им. В замяна ще получите познания в сферата на социалното предприемачество, запознанство с хора които се интересуват от тази дейност, подаръци от нашите партньори и много други изненади.

Събитието ще се проведе на 27 юни (събота), в аулата на НБУ, от 13 до 18 ч.

Линк за билети – https://www.eventbrite.com/e/17442116841

Линк за билети на място – https://goo.gl/9fNh56

нбу

 

 

 

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Entrepreneurship Unlimited: последният enABLE за 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published.