Успешни преговори между Пхенян и Сеул

Припомняме, че напрежението бе породено от пропаганда от страна на Южна Корея срещу съседката и чрез 11 високоговорители, целта била да покаже на севернокорейците, че светът около тях се е променил, това естествено вбеси Пхенян и се закани да унищожи високоговорителите с обстрел, ако не бъдат премахнати. Напрежението достигна критичната си точка, когато се струпа тежко оръжие по границата, кратка размяна на огън и предвиждане на пълна бойна готовност от страна на Северна Корея.

След споразумението между двете страни последваха извинения и планове за затопляне на отношенията. Съветникът на южнокорейския президент по въпросите на националната сигурност Ким Куан-джин предаде, че изразил съжаление за ранените южнокорейски войници при експлозия на севернокорейски мини в демилитаризираната зона. Той добави, че в най-скоро време ще има още преговори за намаляване на напрежението. Страните също така се уговориха да съдействат за събиране на всички разделени семейства, които са изгубили връзка с роднините си след Корейската война.

По обяд Южна Корея изключи своите високоговорители по границата, изпращащи пропаганда против КНДР. От своя страна севернокорейците ще отменят своята пълна бойна готовност, както и първи да оттеглят войските си от границата, след което същото ще направи и Южна Корея.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.