Успешен пуск от подводница на нова руска междуконтинентална ракета

Русия извърши успешно изстрелване на най-новата междуконтинентална ракета „Булава”, която е част от амбициозните планове на Москва да модернизира стратегическите си ядрени оръжия, предаде БНР.

Пускът е бил осъществен в рамките на държавната програма за проверка на оръжейните системи на атомната подводница „Владимир Мономах”, като ракета е прелетяла от Бяло море в северозападна Русия до полигон на п-ов Камчатка в Тихия океан.

„Булава” е ракета с три степени, която може да поразява цели в радиус 8 хиляди километра. Тя е конструирана да носи от 6 до 10 ядрени бойни глави с индивидуално насочване, всяка от които е с мощност 50 килотона. Именно с този тип балистични ракети ще бъдат снабдени осемте атомни подводници от ново поколение по проекта „Борей”.

През последните 10 години Русия поетапно увеличава разходите за военни цели, които от 600 милиарда рубли през 2003-та достигат до 2,3 трилиона през тази година. Това са близо 64 милиарда долара.

Плановете за превъоръжаване предвиждат през 2020-а година относителният дял на новите оръжейни системи в руската армията да достигне 70 %.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.