“Урок” е сред трите филма, състезаващи се за ЛУКС 2015

Българската лента “Урок” е сред трите филма, състезаващи се за филмовата награда на ЕП – ЛУКС 2015.

Това стана ясно на пресконференцията днес за “Венецианските дни”, когато заместник-председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и председателят на комисията по култура и образование Силвия Коста, обявиха трите филма.

Режисьорите им ще присъстват на предстоящия филмов фестивал във Венеция, за да представят своите филми.

Трите финалисти за наградата са “Медитеранеа” на Джонас Карпиняно (Италия, САЩ, Германия, Франция и Катар), “Мустанг” на Денис Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция и Катар) и “Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (България, Гърция).

За пореден път Венеция ще бъде началната точка на финалистите към официалното състезание и връчването на наградата в края на годината.

По време на филмовите дни на деветото издание ЛУКС, от октомври до декември, “Медитеранеа”, “Мустанг” и “Урок” ще пропътуват цяла Европа.

За целта филмите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъдат излъчени в над 50 държави и 20 фестивала, давайки възможност на още по-голяма аудитория да ги открие.

Като цяло много малко европейски филми успяват да прекрачат езиковите бариери и да достигнат до публиката в такива мащаби. Филмовата награда ЛУКС, чрез осигуряването на субтитри на всички официални езици на ЕС, се стреми да преодолее тези бариери и да достигне до възможно най-широка публика.

Три дебюта, четирима млади режисьори
Трите филма от официалното състезание представят три нови попълнения от четирима обещаващи млади режисьори (“Урок” е режисиран от екип от двама творци). Този подбор на изключително талантливи млади режисьори е само едно от доказателствата за кинематографичните традиции на Европа и за жизнеността на европейското кино.

Джонас Карпиняно и неговият филмов дебют разглежда изключително деликатния и наболял проблем за прекосяващите Средиземноморието имигранти, които търсят убежище и свобода.

Дениз Гамзе Ергювен представя поставянето в затвор на млади момичета от едно общество, все още под контрола на прекланящи се пред местните традиции мъже.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов обръщат своя поглед към училищната среда, представяйки моралните дилеми и сблъсъка с тежките икономически затруднения.

Финалистите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз, а победителят, определен чрез гласуване от европейските депутати, ще бъде адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания и ще бъде промотиран при международния си дебют.

28 пъти кино и филмови дни ЛУКС
Тази година “28 пъти кино” – друг ползотворен резултат от партньорството между филмовата награда ЛУКС и Венециански дни – стартира за шести път. Благодарение на засиленото сътрудничество между Europa Cinemas и Cineuropa, 28 млади киномани на възраст между 18 и 26 години получават възможността да влязат в ролята на жури за наградата Венециански дни. Освен това, групата ще се потопи изцяло в преживяването ЛУКС, като изгледа 3-те филма от официалното състезание и се срещне с режисьорите им. Това специално събитие е сериозна подготовка за тяхната роля като “посланици” на наградата ЛУКС, когато ще трябва да представят 4-то издание на филмовите дни ЛУКС в своите държави.

По време на филмовите дни ЛУКС всички 751 членове на Европейския парламент ще бъдат поканени да гласуват за един от трите филма в състезанието. На 25-и ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург, в присъствието на четиримата режисьори, ще бъде обявен носителят на филмовата награда ЛУКС за 2015 г.

Публиката също ще може да изрази своите предпочитания
Зрителите от цяла Европа ще бъдат поканени да гласуват за един от 3-те филма в състезанието за филмовата награда ЛУКС и да определят своя фаворит. За трета година един от гласувалите ще бъде произволно избран и награден с покана за Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 2016 г., където ще бъде обявен избраният от публиката филм.

Предишните носители на филмовата награда ЛУКС са: “Ида” от Павел Павликовски (2014 г.), “Краят на омагьосания кръг” от Феликс Ван Хрунинген (2013 г.), “Шун Ли и поетът” от Андреа Серге (2012 г.), “Снеговете на Килиманджаро” от Робер Гедигиан (2011 г.), “Чужденката” ( от Фео Аладаг (2010 г.), “Добре дошли” от Филип Лиорет (2009 г.), “Мълчанието на Лорна” от братята Дарден (2008 г.) и “На прага на Рая” от Фатих Акин (2007 г.).

Трите състезаващи се филма са част от официалната селекция на филмовата награда ЛУКС 2015.

А 10-те филма от официалната селекция на филмовата награда ЛУКС 2015, подредени по азбучен ред, са:
1. “45 години”  на Андрю Хей – Великобритания;
2. “Перфектен ден” на Фернандо Леон де Араноа – Испания;
3. “Овни”  на Гримур Хаконарсон – Исландия, Дания;
4. “Законът на пазара” на Стефан Бризе – Франция;
5. “Медитеранеа”  на Джонас Карпиняно – Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар;
6. “Мустанг”  на Дениз Гамзе Ергювен – Франция, Германия, Турция, Катар;
7. “Синът на Саул” на Ласло Немеш – Унгария;
8. “Тото и неговите сестри” на Александър Нанау – Румъния, Унгария, Германия;
9. “Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – България, Гърция;
10. “Зенит” на Далибор Матанич – Хърватия, Словения, Сърбия.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.