Управляващите пробват със закон да обезсилят цесиите в КТБ

Депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт внесоха официално в деловодството на Народното събрание законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, който се отнася за чл. 59 от закона за прихващанията в хода на банковата несъстоятелност, съобщи БГНЕС.

“Целта на този законопроект е една единствена – да защити обществения интерес; публичните средства, които ще се инвестират в КТБ; всички вложители – гарантирани и негарантирани; Фонда за гарантиране на влоговете, който след като изплати гарантираните депозити ще стане кредитор и ще ги замести”, обясни в кулоарите на Народното събрание един от вносителите на законопроекта и председател на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя допълни, че напоследък се правят изключително много опити да се заобиколи закона чрез цесии – продажба на влогове, като обикновено това се извършва от негарантирани вложители, които се продават на фирми, които от своя страна имат кредити в КТБ. Целта е след това да бъде извършено прихващане”, обясни Менда Стоянова.

Според нея това означава, че въпросните кредитополучатели няма да погасят реално с пари кредитите си, те няма да влязат в масата на състоятелността и по този начин ще се ощети както Фондът за гарантиране на влоговете, така и останалите негарантирани вложители.

“Искаме да затворим тази възможност и смятам, че изготвените от нас текстове ще свършат тази работа. Те са в интерес не само на засегнатите вложители, но и на цялото общество, тъй като Фондът ще изплати влоговете и със заем, който държавата ще изтегли”, каза Стоянова.

“Внасяме допълнително основание, което да бъде относимо за бъдещия синдик при преценка на валидността на въпросните прихващания. Уточнявам, че към момента не се е произнесъл съдът по искането на БНБ за несъстоятелността на КТБ, тоест това са бъдещи действия, които ще бъдат относими към назначен в бъдеще орган”, обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Информацията от преди две седмици е, че към момента квесторите на КТБ са получили уведомление за около 1,170 млрд. лева цесии, от които около 800 млн. лева имат заявка за извършване на прихващания. “Целта е след това да се извърши прихващане срещу задължение, иначе няма смисъл”, каза тя.

На въпрос дали законопроектът ще може да важи за сключени вече сделки, Стоянова отвърна, че предложеният с поправките ред ще важи и ще се прилага от синдика в една бъдеща несъстоятелност. “Той не прави правни последици със задна дата. Възможно е дори да няма несъстоятелност или банката, например, да бъде купена като цяло. Има много варианти. Това касае бъдещ процес”, каза Стоянова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.