Управителят на БНБ депозира оставката си

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е депозирал оставката си, считано от 10 юли, съобщиха от БНБ. Това става ясно от негово писмо до председателя на парламента Цецка Цачева и депутатите в 43-тото Народно събрание, публикувано на сайта на Централната банка.

Само преди ден министърът на финансите Владислав Горанов прогнозира, че Иван Искров ще подаде оставката си в понеделник или вторник.

Писмото на Иван Искров до Цачева и депутатите е по повод на изтичащия му мандат като управител на Българската народна банка на 10 октомври 2015 г. и определените в Закона за БНБ срокове за избиране на нов управител на Централната банка. Както е известно, законът определя периода 10 юли – 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.

Управителят на БНБ настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ, пише в съобщение на сайта на БНБ. Изтъква се, че по този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на настоящия мандат на 10 октомври 2015 г. Управителят на БНБ призовава народните представители от 43-тото Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове.

Според г-н Искров неговият наследник максимално бързо трябва да попълни ръководния екип на Централната банка, като номинира и предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители на управление „Емисионно” и „Банков надзор”. Както е известно, законът повелява Народното събрание да избира подуправителите – ръководители на основните управления в БНБ, по предложение на управителя на БНБ.

До момента 4 парламентарни политически формации са издигнали кандидати за управител на БНБ. От ГЕРБ номинириха Димитър Радев. ДБГ предложи Бисер Манолов, ПФ – Григорий Вазов, а от АБВ издигнаха кандидатурата на Виктор Йоцов.

„Това решение от страна на г-н Искров трябваше да бъде взето. Аз съм удовлетворен, че този ход, който той отдавна трябваше да направи, съвпада времево с избора на нов управител”. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в интервю пред радио „Фокус”. Горанов допълни, че няма смислен отговор в обществото – защо и по каква причина системата на банковия надзор не сработи, така че се стигна до кризата с КТБ. „Няма как с формални обяснения да се даде отговор на въпроса – защо допуснахме пред очите на Банковия надзор да се случи кризата с Корпоративна търговска банка”, заяви финансовият министър. Той допълни, че не може да приеме тезата, че Иван Искров като ръководител на институцията, не е могъл да знае и не е трябвало да знае за случващото се в Банковия надзор и поднадзорните лица, каквото е Корпоративна търговска банка. Според министър Горанов за напред е необходимо така да бъде структуриран Банковият надзор, че „да е гарантирано пред обществото, че подобни слабости никога не могат да бъдат повторно допуснати.”

На въпрос дали Димитър Радев остава фаворитът му за поста на управител в БНБ, министър Горанов потвърди: „Многократно сме заявявали тази позиция. Затова простият отговор е „да”. Няма никаква причина да си сменяме позицията”. Той обясни, че е направен много задълбочен анализ и са обсъдени много различни кандидатури преди официално ГЕРБ, министър-председателят и финансовият министър да подкрепят открито номинацията на Димитър Радев. „Смятам, че това е най-добрият възможен вариант. Имаме цялостна визия и стратегия за съвместната ни работа”, заяви министърът на финансите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.