Употребяващите дрога в България са около 32 000 души

Наркозависимите в България не са много, няколко хиляди са, доколкото от медицинска гледна точка това са хора, които имат поставена диагноза „зависимост към наркотични вещества. Това казва Момчил Василев, директор на Националния фокусен център по наркотици и наркомании. Той уточнява, че значително повече са така нар. проблемно употребяващи, за които не е задължително да са минали през лекарски кабинет, но имат симптомите на сериозни проблеми, свързани с употребата на наркотични вещества. В България техният брой е около 32 000, като приблизително 25 – 26 000 са на хероин, а около 5000 – 6000 вземат амфетамини.

Момчил Василев съобщава още, че 25-27% от 15 – 16-годишните ученици имат поне една употреба в живота си на някакво незаконно наркотично вещество. При по-големите, учениците от 9 до 12 клас процентът е около 35. По думите на Василев, трябва да се изчакат 10 – 15 години, за да се види колко от тях ще се пристрастят към дрогата, но по принцип това се случва с един от 12-13 някога употребявали нещо.

Наши проучвания показват, че повече от 90% от тези, които имат проблемна употреба на наркотични вещества, най-вече на хероин в момента – това е в България актуалното – са започнали с канабис, изтъква Момчил Василев. Той е категоричен, че най-масово се употребява марихуаната, като тази тенденция е от години и продължава и сега. Според експерта, употребата на амфетамини нараства много бързо и в момента инцидентните потребители на амфетамини са повече от тези на хероина. Все още по брой проблемно употребяващи хероинът е веществото с най-челна позиция, а почитателите на амфетамини са около 5 пъти по-малко. Момчил Василев очаква в скоро време амфетаминът да достигне като бройка проблемно употребяващи хероина. Що се отнася до съотношението внос/родно производство, Момчил Василев посочва, че в България все още се произвеждат нелегално някакви количества амфетамини, но вносът преобладавал. Хероинът и кокаинът идвали изцяло от чужбина, първият – предимно от Турция, а вторият – от Латинска Америка.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.