Употребиха Васил Левски като арт-провокация

Опакован с бяло платно, на което е изрисуван въпросителен знак осъмна паметникът на Апостола на свободата Васил Левски в столицата. Оказа се, че това е акция на неправителствена организация в сътрудничество с Националния исторически музей, разясни БНР. В същото време десетки софиянци изявиха открито възмущението си. Според Елица Баракова от фондация "Помощ за благотворителността", целта на тази акция е да обърне внимание към нуждата от допълнителни занимания с история за децата и учениците.

Днес сме на мястото, в което започва кампанията на Национален исторически музей, който нашата фондация подкрепя, за насърчаване на децата да учат история, каза Баракова пред БНР. По думите й, време е време да си спомним за историята, да помислим къде и как децата ни учат за история и че е време да има място в София, в което децата чрез преживяване да учат нашата българска история.

Това е пълна гавра с паметта на Апостола, Васил Левски, бяха най честите коментари на преминаващите край паметника в центъра на столицата. Да изразят възмущението си бяха дошли специално и ученици от столичната математическа гимназия. Малко след 12 часа бялото покривало с въпросително беше преждевременно свалено от паметника.

По същия начин са опаковани паметниците на Патриарх Евтимий с въпрос чия столица е защитавал този патриарх и Руският паметник – защо паметникът се нарича руски. „Повечето дарителски кампании са тъжни, реферират към съвестта на гражданите. Следващата стъпка от тази кампания ще доведе към събиране на средства за изграждане на център за обучение на малки деца, където историята се учи не чрез наизустяване на факти, а чрез преживяване на съответната история.

Снимка: БГНЕС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.