УНИАН: Русия е струпала 50-хилядна войска по границата с Украйна

В пограничните райони между Украйна и Руската федерация, откъм руска страна в момента се намират около 50 000 руски военни, вкл. в 50-километровата зона, предаде УНИАН. Агенцията се позовава на съобщения във Фейсбук на шефа на Центъра за военно-политически изследвания Дмитрий Тимчук.ничних районах Украины и РФ со стороны Российской Федерации, в т.ч. за 50-километровой зоной на данный момент находится порядка 50 тысяч российских военных. Според него 10 000 военни са в непосредствена близост до самата граница. След това в 50-километровата зона в момента са дислоцирани по-малко от 100 000 (колкото твърдят украински официални лица), но повече от 30 000 (за колкото съобщи преди два дни американското разузнаване).
Както вече съобщихме, в снощния телефонен разговор между Владимир Путин и Барак Обама, проведен по инициатива на Путин, президентът на САЩ е настоял Русия да изтегли войските си от границата с Украйна.
Днес руският външен министър Сергей Лавров обяви, че страната му няма намерение да нахлува в Украйна.
“Ние нямаме абсолютно никакво намерение и интереси да пресичаме границите на Украйна. Искаме само безчинствата, които западните страни се опитват да заметат под килима, и опитите им да представят ситуацията в благи тонове, да бъдат прекратени, сиреч и те да осъзнаят своята отговорност,” заяви Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.
В интервю за програмата “Вести в суботу” министърът изтъкна, че Русия не вижда друг път за развитие за Украйна освен прехода към федерално устройство.
“Това, което става сега в Украйна, е резултат от дълбока криза на държавността, предизвикана между другото и от неумението (не искам да обвинявам никого в нежелание), на всеки следващ ръководител, който дойде на власт, да примири интересите на Западните и Югоизточинте региони. Повече така не може да продължава, заяви Лавров. Той изрази убедеността на кремъл, че е необходима дълбока конституционна реформа, която трябва да бъде утвърдена с референдум и да отразява интересите на всички региони.
Лавров говори и за необходимостта от нова конституция на страната, която по думите му, трябва еднозначно и недвусмиселно, без уговорки, да потвърди извънблоковия статут на Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.