УНИАН: Кадрови офицер от ГРУ оглавява сепаратистите в Славянск

Лидер на проруските сепаратисти в Славянск е Игор Стрелков, кадрови руски офицер на служба в Главното разузнавателно управление на руската армия. Това съобщи УНИАН, като се позовава на Службата за сигурност на Украйна (ССУ). Твърди се, че на 14 април е прихванат телефонен разговор на Игор Стрелков, който дава отчет на свой шеф в Москва за извършено нападение над автомобил на украинските сили за опазване на обществения ред.
На практика ССУ обвинява Стрелков и в шпионаж. Според информацията на УНИАН именно този офицер от ГРУ е бил посочен от задържани по-рано сепаратисти като човека, който ги е вербувал и им е поставил задачата да превземат сградата на местната администрация в Харков.
Установено било също, че в началото на март този офицер от руското разузнаване е бил в Крим,където е контролирал завземането на сгради на украинската армия, както и на местните органи на властта.
Срещу Стрелков е започнало наказателно производство за организация на предумишлени убийства, извършването на действия в срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна и организирането на диврерсионно-подривни дейности и масови безредици в Източна Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.