Унгарски евродепутат: САЩ накараха България и Сърбия да спрат “Южен поток”

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

Американската намеса в отношенията между Европа и Русия се прояви в решението на България и Сърбия да спрат строителството на газопровода “Южен поток”, твърди унгарският евродепутат Бела Ковач, който е съпредседател на съвместната комисията по енергетика между ЕС и Русия. Ковач е изложил тази своя теза по време на пресконферензия в пресцентъра на РИА “Новости”. И е дал пример с посещението на тримата сенатори от САЩ в София преди седмица. По думите на евродепутата, САЩ само за половин час са успели да убедят премиера на България Орешарски.

Мога само да се досещам какво са му казали, посочва Ковач, цитиран от РИА “Новости”. След което допълва, че не е много разбираема и позицията на сърбите, които вече няколко десетилетия поддържат близки отношения с Русия.

Ковач е изтъкнал, че ако “Южен поток” не бъде построен, могат да се очакват много сериозни проблеми за енергоснабдяването и енергийната сигурност в Европа.

“Новости” цитира и още един унгарски евродепутат – Габор Вон – председател на групата за унгаро-руско приятелство в Междупарламентарния съюз, който казва, че САЩ все повече влияят на политиката на европейските страни, съобразявайки се със своите национални интереси. По думите на Габор Вон, много тъжно е, че в момента САЩ работят с Европа в режим на “ръчно управление”. Вон смята, че гледната точка в момента на ЕС и на Европарламента не е тази, която е нужна на Европа, а е такава, каквато я диктуват САЩ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.