Уличните протести в Турция ескалират

Сблъсъци станаха през изминалата нощ между полиция и протестиращи в Анкара и Истанбул, предаде Франс прес. В Анкара полицията разпръсна със сълзотворен газ и водни оръжия няколко хиляди души, които се насочиха към офиса на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, скандирайки лозунги срещу него, съобщи Анадолската агенция. Протестиращите замеряха полицията с павета и трошиха билбордове и витрини. Опожарени бяха два автомобила и будка за вестници. Ранени бяха 56 полицаи. Извършени са арести на протестиращи. Сблъсъци имаше и в Истанбул около офиса на Ердоган в района Бешикташ. По улиците бяха издигнати барикади. Полицията разпръсна протестиращите със сълзотворен газ и сутринта напрежението намаля, посочва Франс прес.

Великобритания препоръча на своите граждани да се въздържат от пътувания в Турция заради сблъсъците на демонстранти с полицията в Истанбул, Анкара и други градове.

Предупреждение беше отправено и от министерството на външните работи на Румъния. Препоръчва се на туристите да избягват централната част на Истанбул, както и хотелите в тази зона, тъй като полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсква протестите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.