Украйна ще плати спешно $2 млрд. от газовия си дълг към Русия

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер съобщи в Берлин, че Украйна ще изплати на „Газпром” 2 милиарда долара, за доставен газ, не по-късно от октомври, предаде ИТАР-ТАСС. Йотингер допълни, че Киев ще изплати на „Газпром” не по-малко от 3 милиарда долара до края на годината, а Европейската комисия очаква, че Стокхолмския арбитражен съд ще вземе решение по делото „Газпром”-„Нафтогаз” през лятото или есента на 2015 година.

Днес в Берлин бяха подновени преговорите в газовия спор между Украйна и Русия. С посредничеството на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в германската столица се срещнаха руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският му колега Юрий Продан. В разговорите участва и шефът на „Газпром” Алексей Милер.

Комисарят Йотингер акцентира, че Украйна трябва да закупи от Русия 5 до 10-12 милиарда кубически метра газ, за обезпечаване на непрекъснат транзит към ЕС.

„Газоснабдяването на страните-членки на ЕС и съседните държави може да се осъществява с прекъсвания в условията на неуреденост на газовия въпрос между Русия и Украйна”, отбеляза комисарят по енергетиката.

Според руската страна в момента Украйна дължи около 5,3 млрд. долара на „Газпром“ за доставен, но неплатен природен газ. В момента Европа получава от Русия 30 на сто от необходимото й синьо гориво, а половината от тези обеми преминават през Украйна. България е най-зависима от доставките на природен газ от Русия и ефектът от газова криза ще бъде най-голям у нас.

Руският министър на енергетиката Александър Новак предупреди Европа да се въздържа от каквито и да било препродажби на руски газ на Украйна. Ако това бъде направено е възможно да бъдат прекъснати доставките за Стария континент, обясни той в интервю за в. „Ханделсблат“ преди началото на тристранната газова среща в Берлин.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.