Украйна се отказа да кандидатства за олимпийските игри през 2022 г.

Украинският град Лвов е оттеглил заявката си да е домакин на зимните олимпийски игри през 2022 година заради политическото и икономическото положение в Украйна, става ясно от информация на сайта на Олимпийския комитет на страната. Посочва се, че Лвов ще насочи усилията си да получи правото да организира зимни олимпийски игри през 2026 година.

“В резултат на конструктивната дискусия между президента на МОК Томас Бах, премиерът на Украйна Арсений Яценюк и президента на НОК на Украйна Сергей Бубка, всички се съгласиха, че Лвов ще насочи усилията си за правото да проведе зимните олимпийски игри през 2026 година, като същевременно няма да продължава борбата за игрите през 2022 година”, се казва в съобщението на НОК на Украйна.

Премиерът Арсений Яценюк коментира, че заявката за игрите през 2026 г. може да има огромен потенциал за икономическото възстановяване на страната.

Градът-домакин на XXIV-те зимни олимпийски игри ще бъде обявен на 31 юли 2015 г.
На 15 ноември 2013 г. Международният олимписйки комитет обявява имената на шестте кандидатстващи градове, които към днешна дата намаляват до четири. В надпреварата кой да е домакин на игрите остават Краков, Полша, Осло, Норвегия, Алмати, Казахстан, Пекин, Китай, а се отказаха Лвов и Стогхолм, Швеция.

Последните зимни олимпийски игри бяха проведени в Сочи, Русия, а следващите ще бъдат в Лилехамер.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.