Украйна поиска $ 35 милиарда, ЕС дава 20 милиарда евро

Украинското министерство на финансите, Националната банка на Украйна и временният президент Александър Турчинов са предложили на международните си партньори да отпуснат на страната кредит от 35 милиарда долара, предадоха руски, украински и световни агенции. Това е едната новина. Другата новина е, че Еворепйският съюз изрази готовност да подпомогне Украйна с 20 милиарда евро. Което почти решава уравнението, тъй като по днешния курс 1 EUR = 1.3738 USD.

„През последните два дни са проведени консултации и срещи с посланиците на ЕС, САЩ и други страни, както и с финансови организации, на които са обсъдени въпросите за евроинтеграцията на Украйна и за отпускане на финансова помощ за страната”, съобщи и. д. президентът Турчинов, цитиран от Интерфакт.

BBC цитира обръщението на Александър Турчинов към народа на Украйна, в което той предупреждава за плачевното състояние на украинската икономика.

„Това, което ни оставиха (президентът Виктор) Янукович и (премиерът Николай) Азаров е трудно да се нарече дори разруха. На фона на подема в световната икономика украинската върви към пропастта и се намира в преддефолтно (на държавен фалит) състояние”, казва Турчинов. По думите му, в близките дни във Върховната Рада ще бъде създадено ново парламентарно мнозинство, което ще формира ново правителство, а неговата задача ще е да спре пропадането на страната в пропастта, да стабилизира валутния курс, да гарантира своевременното изплащане на заплати, пенсии, стипендии, да върне доверието на инвеститорите, да способства развитието на предприятията и създаването на работни места.

Още в неделя вечерта стана ясно, че Брюксел е готов да отпусне 20 милиарда евро на Украйна – естествено срещу гаранции за реформи. Които със сигурност ще бъдат болезнени, доколкото няма безболезнени монетарни реформи.

След формирането на ново правителство в Украйна ЕС е готов да предостави на Киев 20 милиарда евро за провеждане на реформи. Това заяви председателят на комисията по външните работи в Европейския парламент Елмар Брок, цитиран от Интерфакс.

„Тази помощ може да се предостави незабавно за предотвратяване на дефолт”, каза Брок в ефира на телевизия „1+1” в неделя вечерта. Евродепутатът изрази надежда, че в Украйна скоро ще бъде формирано ново правителство, което ще проведе нужните реформи.

По думите му, помощта на ЕС ще бъде насочена за създаване на по-добри условия за икономиката в бъдеще, за да се подготви страната за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС.

Влиятелният The Financial Times също коментира финансово-икономическото положение на Украйна.:

В неделя западните лидери се опитваха да изготвят спасително споразумение за Украйна, докато ЕС предупреди, че финансовата помощ е необходима на страната, за да се избегне банкрут, пише The Financial Times. – „Тя (помощта) се измерва в милиарди (евро), на не в стотици милиони”, каза Оли Рен, европейският комисар по икономическите въпроси, в кулоарите на срещата на финансовите министри и директорите на централните банки на страните от Г20 в Сидни.

Интензивните дискусии между САЩ и ЕС предполагат, че няма да бъде съгласуван спасителен план, без да бъде формирано ново правителство, готово да проведе икономически реформи. Необходимостта от икономически реформи подчерта също директорът на МВФ Кристин Лагард, предаде „Фокус”. По думите й, има икономически реформи, за които всички знаем, че трябва да бъдат започнати, най-малкото, за да може международната общност да помогне.

САЩ са склонни да допринесат за програмата на МВФ, за да се смекчи влиянието на реформите върху украинците с нисък доход, каза министърът на финансите на САЩ Джак Лю в телефонен разговор с украинския опозиционен лидер Арсений Яценюк. Лю подчерта нуждата от изпълнение на реформите, които могат да бъдат подкрепени от програмата на МВФ.

The Financial Times  отбелязва, че финансовото положение на Украйна може да се влоши, ако руските власти реагират негативно на случващите се в страната събития.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.