Украйна създава национална гвардия, обявява частична мобилизация

Украинският Съвет за национална сигурност и отбрана взе решение да формира “национална гвардия”, използвайки за основа вътрешните войски на страната. Това съобщи днес пред Върховната рада и. д. президент на Украйна и председател на парламента Олександър Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Съветът реши освен това да обяви частична мобилизация в редиците на въоръжените сили и националната гвардия, каза Турчинов. “Ще мобилизираме само отслужили вече доброволци”, уточни и. д. президентът, който е и върховен главнокомандващ.
“Ние приведохме Въоръжените сили в пълна бойна готовност, проведохме обучения и ясно виждаме в какво състояние са Въоръжените сили. Започваме давъзстановяваме армията”, заяви Турчанов по време на днешното заседание на Радата. По думите му, МВР на Украйна ще обезпечи всички неотложни нужди на новосъздадената Национална гвардия на Украйна.
Очаква се днес Върховната рада на Украйна да поиска техническа и военна помощ от страните-гаранти за нейната териториална цялост.
Меморандумът гарантиращ на териториалната цялост на Украйна бе подписан между Великобритания, САЩ, Украйна и Русия през 1994 година в Будапеща.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.