Украйна предлага на ООН да извършат съвместна спецоперация

Председателят на Върховната Рада в Киев и и. д. президент на Украйна Александър Турчинов е предложил в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да се проведе съвместна операция в Източна Украйна, съобщиха украински и руски електронни медии.
“Украйна не възразява да се извърши съвместна антитерористична операция с миротворчески сили на ООН в Източна Украйна. Тогава специалистите и наблюдателите сами ще могат да потвърдят легитимността и правомерността на нашите действия”, заявил Турчинов, цитиран от президентската пресслужба.

Същевременно проруски настроени въоръжени лица продължават да окупират правителствени сгради в Източна Украйна, като настояват за местни референдуми за разширяване на правата им или за възможността да се присъединят към Руската федерация. Днес на пресконференция в Славянск сепаратистите обявиха, че са част от новата Народна република Донецк в Източна Украйна. Те приканиха руския президент Владимир Путин да им помогне да се защитават от украинските правителствени сили.

Сепаратисти са превзели и летището в Славянск, предаде Униан. Те са заявили, че се опитват да възпрепятстват пристигането на украинските сили за сигурност от Киев. По-рано в града пристигнаха подкрепления за проруските сили, които искат контрол над властта в града.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.