Украйна поиска от ЕС да замрази строителството на „Южен поток”

Спирането на проекта "Южен поток" може да струва много, много скъпо на "Газпром"

Украйна призова ЕС да прекрати реализирането на проекта „Южен поток”, предаде „Обозреватель”, позовавайки се на представителя на Украйна в Брюксел Константин Елисеев.
„ЕС може да стори много. Той трябва да направи всичко, което е по силите му, за да замрази проекта за газопровода „Южен поток”, тъй като е очевидно, че той противоречи на законодателството на ЕС”, заяви Елисеев.
Междувременно ИТАР-ТАСС потвърди появилата се по-рано информация, че президентът на Русия Владимир Путин е изпратил писмо до лидерите на страните от ЕС, купуващи руски природен газ, във връзка с критичната ситуация около Украйна.
В писмото се изразява крайна степен на загриженост от оформящата се ситуация, отбелязва се нейния кризисен характер, а също така се съдържат и ред конкретни предложения, съобщава прессекретарят на Путин.
Става ясно, че по руски оценки Украйна вече дължи на Русия $16,6 млрд. за газови доставки и това предполага прилагането на клауза от двустранните договори с „Газпром”, предвиждаща изискване за авансово плащане на всяка следваща газова доставка.
Въпреки наличието на такава клауза Владимир Путин е помолил на този етап „Газпром” и руското правителство да изчмакат и да не преминават към предплата за газовите доставки. В същото време Путин подчертава, че ако Киев не седна на масата за преговори по своя газов дълг, то е възможно задействането на клаузата за авасови плащания.
По думите на Путин ситуацията с икономиката на Украйна е меко казано, странна. Партньорите на Русия от Европа признават легитимността на сегашните власти в Киев, но не ги подкрепят икономически, докато Русия не признава легитимността на новите власти, но на практика продължава да подпомага украинската икономика чрез доставките на природен газ.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Как би изглеждала кризата, ако Украйна беше запазила ядрения си арсенал от 1800 ядрени бойни глави ? ? ?
    Много скоро забравихме, че Украйна доброволно се отказа от ядрения си потенциал, а Русия се ангажира да бъде гарант за териториалната цялост на Украйна . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published.