Украйна очаква първи газови доставки от Словакия

Днес в Украйна очакват да получат първите количества природен газ от Словакия по реконструирания газопровод Вояни-Ужгород. Синьото гориво ще постъпва в режим на така нар. реверс, което означава, че ще се движи в обратна на обичайната посока, което е наложило и реконструкцията на газопровода, построен да транзитира газ от Русия през Украйна за Словакия.

Новината за първите доставки бе съобщена от представител на компанията-оператор на газопреносната система на Словакия Eustream и цитирана от украински електронни медии. От информациите става ясно, че планираното количество на газовите доставки и 27 млн. кум. м за денонощие или около 10 млрд куб. м годишно. За сравнение годишното потребление на природен газ в България за 2013 година е 2,9 млрд. куб. м.

От 16 август операторът „Укртрансгаз” съвместно с Eustream започнаха тестови доставки на газ от Словакия в изпълнение на подписания на 28 април двустранен меморандум. Тогава бе съобщено, че има договореност за газови доставки от Словакия за Украйна до края на 2019 година.

На 13 юни тази година президентът на “Газпром” Алексей Милер коментира, че компанията му може да въведе ограничения за европейските компании, които имат намерение да доставят реверсивно газ за Украйна. Според Милер реверсъте полуаферистки механизъм, тъй като природният газ се нагнетява в целия газов пръстен (от тръбопроводи), но това навсякъде е руски газ.
Освен това подаването на природен газ в обратната посока (реверс) противоречи на договорите на “Газпром” с европейските компании-купувачи, допълни Милер.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.