Украйна напуска ОНД, въвежда визов режим с Русия

Украйна ще започне процедура по напускане на Общността на Независимите държави и ще въведе визов режим с Русия, съобщи агенция УНИАН.
По думите на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна Андрей Парубий съответните решения са взети на заседанието на съвета днес.
„СНСО взе решение да се започне процедура по напускане на ОНД. Също така беше наредено на министерството на външните работи да въведе визов режим с Русия, до няколко часа руски граждани ще бъдат допускани до Украйна само със задграничен паспорт”, заяви Парубий.
Освен това Парубий съообщи, че е взето решение да се подготви обръщение за провеждането на съвместни учения с военнослужещите от страните-гаранти за териториялната цялост на Украйна, подписали договора от Будапеща.
Общността на независимите държави е регионална международна организация, имаща за цел да регулира сътрудничеството между страните, по-рано влизащи в състава на СССР. Състои се от 11 от 15-те държави от бившия Съветски съюз. ОНД не е наддържавно образувание и функционира на доброволни основи.
Организацията e основана на 8 декември 1991 г., с подписването от президентите на Русия, Беларус и Украйна на така нар. „Беловежко съглашение“.
На 10 декември 1991 г. съглашението е ратифицирано от Върховните съвети на Белорусия и Украйна, а на 12 декември — и от Върховния съвет на Русия.
Действащият Устав регламентира реда на излизане на държава-членка от организацията. За това е нужно, една година преди излизането си, дадената държава да извести в писмен вид депозитара на Устава. Също така, държавата е длъжна напълно да изпълни задълженията, възникнали в периода на участието си в Устава.
Общността е създадена на основата на принципа за зачитане суверенитета на нейните членове с цел да подпомогне организираното прехвърляне на управленските функции и договорни задължения на СССР към наследилите го независими републики. Целите на икономическия съюз са създаването на общо икономическо пространство на основата на свободното придвижване на стоки, услуги, работна ръка и капитали и осъществяването на съгласувана политика в областта на икономиката, финансите и търговията.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Какъв визов режим? Имаш 3 милиона бачкатори в Русия, които пращат годишно на роднините си 20 милиарда долара, за да преживяват. Тези 3 милиона в Англия ли ще отидат? Доколкото я има, украинската индустрия работи за Русия. Ако ние сме зависими от руския петрол и газ, какво да кажем за украинците. Досега – а според доста наблюдатели – и занапред, ЕС само отбива номера с псевдо санкции. Лично Путин няма забрана за пътуване на Запад, а решението за анексия е негово.

Leave a Reply

Your email address will not be published.