Украйна може да осигурява газ за Европа най-много три месеца

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан съобщи пред БНР, че количествата от близо 8 милиарда куб. метра газ в украинските подземни хранилища ще стигнат, за да не се нарушават доставките за Европа до 3 месеца.
Ако се случи така, че да стигнем до ограничение на газа за украинските потребители, Украйна може за определен период – до 3 месеца, да транзитира газ до европейските страни. През това време обаче трябва да се реши въпросът с изпомпването на газа. Този въпрос трябва да решим до юни.
Вчера Украйна спря да пълни подземните си хранилища с руски газ. Причината е, че Киев не може да плаща непосилната цена от 485 долара за хиляда кубически метра, наложена от “Газпром” от 1-ви април. Според Продан, алтернатива на руския газ са доставките от Полша и Унгария чрез реверсивна газова връзка. След анексирането на Крим Украйна е загубила контрол върху производствени мощности като “Черноморнефтгаз”, допълни Продан.
Днес президентът на Русия предупреди, че “Газпром” може да спре доставките на природен газ за Украйна или да поиска авансово плащане на доставките, тъй като дълговете на Киев към Москва са надхвърлили 15,5 млрд щ.д.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.