Украйна, Грузия и Молдова подписаха за асоцииране с ЕС

ЕС подписа за отпадане на роуминг таксите

В Брюксел Украйна, Грузия и Молдова подписаха договори за асоцииране с Европейския съюз.

Това е голям ден за Европа. Европейският съюз ви подкрепя повече от всякога, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой преди церемонията в белгийската столица. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подчерта, че за трите страни-партньори на ЕС това е признание за значителния прогрес, постигнат през последните години, както и за силната им политическа воля да се приближат към Европейския съюз.

През последните месеци Украйна плати възможно най-високата цена, за да сбъдне европейската си мечта, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко при подписването на споразумението. Той го определи и като начало на подготовка за членство в Европейския съюз.

Предшественикът на Порошенко – Виктор Янукович – отказа да подпише договора за асоцииране, с ЕС, което доведе до появата на Евромайда, радикализиране на протести срещу него и до свалянето му от власт.

Незабавната реакция на Москва след подписването беше, че ще има “сериозни последици”, предадоха руски електронни медии. Според руския президент Владимир Путин, опитите за принуждаване на Украйна да направи избор между Русия и Европейския съюз са подтикнали страната към разделение.

Путин призова да се удължи примирието между украинските войски и проруските бунтовници, чийто срок изтича днес.

Русия ще реагира със защитни мерки в случай, че подписаните от Украйна, Грузия и Молдова споразуменията с Европейския съюз имат негативно влияние върху руските пазари, заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.