Украйна е в състояние до изчисти дълга към “Газпром” до края на деня

Украйна не изключва до края на деня да плати 1,9 милиарда долара, които дължи на руската компания „Газпром”. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на пресконференция на директора на украинското дружество „Нафтогаз” Андрей Коболев.
Пред медиите Коболев съобщи също така, че Украйна е готова да плаща на Русия по 326 долара за 1000 кубически метра газ в периода, в който се водят делата по спора между Киев и Москва в Стокхолмския арбитражен съд. Коболев обясни, че в спора си Русия и Украйна обсъждат цени в диапазона 265,5-385 долара за 1000 кубически метра газ. Според директора на “Нафтогаз” именно затова Украйна е готова да плаща по средната сума – 326 долара, въпреки че и нея смята за твърде висока.
Междувременно говорител на руското министерство на енергетиката потвърди казаното от президента на “Газпром” Алексей Милер, че Русия ще чака до 16 юни Украйна да погаси дълга си за газовите доставки, а дотогава не са планирани никакви срещи в тристранния формат “Русия-Украйна-ЕС”.
По-рано днес европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че очаква следващата среща в рамките на преговорите да се проведе в събота.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.