Украйна е на прага на гражданска война

Напрежението и безредиците в украинската столица Киев продължават да ескалират. Случващото се вече твърде много прилича на гражданска война. От дни центърът на Киев е обгърнат в черен дим. Ден и нощ протестиращите палят гуми около стадиона на „Динамо”, както и на подстъпите към площада на независимостта. Палят ги ту в знак на протест, ту за да направят димна завеса срещу гумените куршуми на бойците от спецчастите „Беркут”.

Протестиращите в Киев започнаха да изграждат барикади до входа на метрото на улица „Институтская". В изграждането на барикадите се включиха опозиционните лидери Арсений Яценюк, Олег Тягинбок и депутатът Андрей Парубий, който е един от официалните коменданти на Евромайдана.

В една от най-ранните днешни информации за случващото се в Киев се казва, че няколко десетки протестиращи са завзели сградата на Министерството на аграрната политика, недалеч от площад „Независимост”. УНИАН съобщи, че протестиращите са се барикадирали вътре. Някои от тях казват, че са влезли в сградата на министерството, за да се стоплят.

Междувременно беше съобщено, че в два украински града – Лвов и Ровно, протестиращите са превзели сградите на областните администрации. Съобщава се също, че главата на местната администрация в Лвов е подал оставка.

Късно снощи поредните преговори между лидерите на опозицията и президента на Украйна Виктор Янукович се провалиха. Янукович категорично отхвърли исканията правителството да подаде оставка и да се върви към предсрочни избори, но все пак предложи временно примирие. След това, обаче, лидерът на опозиционната партия „Свобода” Олег Тягинбок не успя да убеди протестиращите, събрали се на площад „Независимост”, да се съгласят с условията, които им предлагат украинските власти и да прекратят блокадата на правителствения квартал в Киев.

Украинският премиер Николай Азаров е на мнение, че в Украйна се извършва опит за държавен преврат.

„В Украйна се извършва опит за държавен преврат. И всеки, който подкрепя този преврат трябва ясно да каже : да ние сме за свалянето на законната власт в Украйна, а не да се крие зад мирните протестиращи”, заяви Азаров пред журналистите, отразяващи световния икономически форум в швейцарския град Давос.

В четвъртък последният президент на СССР Михаил Горбачов изпрати писмо до президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Барак Обама, в което ги призовава да помогнат за запазването на мира в Украйна.

Горбачов предупреждава, че развитието на събитията в Украйна носи заплаха не само за тази страна, но и за нейните съседи, за цяла Европа и света.

Както вече съобщихме вчера, по молба на президента на Украйна Виктор Янукович, председателят на украинския парламент Владимир Рибак ще прекъсне ваканцията на Върховната Рада и през следващата седмица ще свика извънредно заседание. Янукович е изразил мнение, че преговорите с опозицията са само една част от урегулирането на политическата криза, а втората част трябва да бъде дискусия в парламента.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.