Украйна дава Янукович на Международния наказателен съд в Хага

Украйна ще се обърне към Международния наказателен съд в Хага с молба да бъде привлечен под отговорност за престъпления срещу човечеството бившия президент на страната Виктор Янукович, както и други длъжностни лица от предишното управление,  давали заповеди за потушаване на мирните протести в страната, съобщи БНР. Искането на Украйна ще бъде оформено като решение на Върховната рада, където то вече бе прието на първо четене, съобщи БНР.

Както е известно, Владимир Янукович е в неизвестност от събота, когато бе в Харков и даде интервю на местен телевизионен канал, в което декларира, че няма намерение да се укрива или да бяга от Украйна. След което отново потъна вдън земя, давайки повод на различни медии да тиражират хипотези за местонахождението му – от бягство в Москва до укриване в база на Черноморския флот на Русия, разположена в залив на Черно море близо до Севастопол.

Междувременно бе съобщено, че шефът на канцеларията на Янукович -Андрий Клюев – е прострелян, но няма опасност за живота му.

На фона на бързо случващите се събития в Украйна сякаш постоянна, но с все по-твърд тон, става позицията на Русия спряво новата власт. Президентът на Русия Владимир Путин се обърна с молба към Европейския съюз да свали ръце от Украйна, а министър-председателят Дмитрий Медведев отказа да признае легитимността на и. д. президентът Александър Турчинов и украинските институции, тъй като били получили властта си като резултат от въоръжен метеж.

Днес председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова Русия за конструктивен подход към Украйна, който да съхрани единството на страната. Барозу заяви пред Европейския парламент, че Европейската комисия вече работи с международните финансови институции за осигуряване на финансова подкрепа за Украйна и подчерта: Оттук отправям призив към всичките ни международни партньори и особено към Русия, да работят конструктивно с нас, за да постигнем една единна Украйна, която може да бъде фактор за стабилността на Европейския континент и да има добри отношение и със западните, и с източните си партньори.

На съвместна пресконференция с външния министър на Люксембург Ян Аселборн, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия няма да се намесва във вътрешните работи на Украйна и очаква същата позиция и от другите страни, както и от Европейския съюз.

Опасни и контрапродуктивни са опитите да се натрапва на Украйна избор по принципа “или сте с нас, или сте против нас”, коментира Лавров и допълни, че е в общ интерес Украйна да бъде част от общоевропейското семейство.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.