Украйна чества своя Ден на независимостта

Днес Украйна отбелязва своя Ден на Независимостта.

украйна 5

На 24 август 1991 г., в хода на разпадането на Съветския съюз, Украйна обявява своята независимост. Тя става един от учредителите на Общността на независимите държави. На 1 декември 1991 г. референдум утвърждава с голямо мнозинство независимостта на страната. Съветският съюз официално спира да съществува на 25 декември 1991 г. и суверенитетът на Украйна е признат от международната общност.

На 8 декември 1991 г. Украйна, Беларус и Руската Федерация подписват в Брест т.нар. Беловежко споразумение, с което казват на света, че СССР не съществува и създават Общността на независимите държави (ОНД). След разпада на СССР Леонид Кравчук печели президентските избори в Украйна с близо 60% избираемост. По това време стандартът на живот рязко спада, като брутният вътрешен продукт се свива с близо 60% между 1990 и 1999 г., а нивата на инфлацията достигат петцифрени стойности. Увеличават се престъпността и безработицата.

През 1994 г. в Будапеща под председателството на Ядрения клуб, Украйна доброволно се съгласява да се откаже от ядрения си арсенал, останал ѝ в наследство от СССР, и да го върне на юридическия наследник на Съветския съюз – Руската федерация. В замяна на този акт Великобритания, САЩ и Русия стават гаранти за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Вторият президент на Украйна, Леонид Кучма, въвежда нова конституция през 1996 г.

украйна 6

Днес станахме свидетели на кулминацията на двудневните чествания, започнали вчера с Деня на националния флаг.

Още през вчерашния ден започнаха да пристигат поздравления от световните лидери.

Президентът на САЩ Барак Обама поздрави президента на  Украйна Петро  Порошенко и украинския народ с 24- годишнината  от обявяването на независимостта. По думите му, през последната година страната е направила  важни стъпки за постигането на целта, която си е поставила с обявяването на своята независимост през 1991 г. Обама уверява, че САЩ ще подкрепят Украйна в този толкова важен период от нейната история.

Своята подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на страната заяви е френският президент Франсоа Оланд.

Папа Франциск също поздрави  президента Порошенко и украинския народ с празника. Своите поздравления отправиха китайският лидер Си Цзинпин,  полският президент  Анджей Дуда и др.

„В тази сложна ситуация се моля за вашата страна , възобновявайки  духовната си връзка с жертвите и семействата им, и с всички, които страдат. Подкрепям усилията на украинския народ към единение.”, заявява папата.

украйна 2

Вчера, на тържествена церемония на Софиевския площад, в която участва  президентът Петро Порошенко, беше издигнат националният флаг на Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.