Украински министър поиска забрана на Комунистическата партия

Министърът на правосъдието на Украйна Павел Петренко е подписал и внесъл в съда иск за забрана на дейността в страната на Комунистическата партия на Украйна (КПУ), съобщи УНИАН, като се позова на пресконференция на министъра. Цитират се думите на Петренко, че след анализа на огромно количество доказателства за противозаконните действия на КПУ, предоставени на министерство на правосъдието от правоохранителните органи, “днес взех решение: подписах и внесох иск за ликвидация на Комунистическата партия на Украйна”.

Правосъдният министър съобщава, че делото ще се гледа от Окръжния административен съд в Киев.
Освен иска на Петренко там са внесени и 129 страници писмени доказателства, както и видеоматериали, доказващи противозаконната дейност на КПУ.

Преди почти два месеца – на 18 май – председателят на Върховната Рада Александър Турчинов изпрати до министерство на правосъдието писмо с молба да бъдат разгледани наличните материали, доказващи противоконституционната дейност на КПУ. В писмото Турчинов се позовава на информация от Службата за безопасност, от която може да се съди, че лидерите на компартията и нейни представители осъществяват дейност, насочена срещу националните интереси на страната.

Председател на Комунистическата партия на Украйна е Петро Симоненко (на снимката). Партията има 23 депутати във Върховната рада.

Днес Симоненко коментира, че в Украйна се установява “терористичен фашистки режим, който с всякакви средства изкоренява инакомислието”, заплашва, въвежда цензура.

Всичко това може да бъде спряно само чрез смяна на режима, казва Симоненко. Изказването му е публикувано на официалния сайт на КПУ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.