Сепаратисти в Славянск са задържали автобус с наблюдатели на ОССЕ

Проруските активисти в Славянск съобщиха, че са спрели автобус с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), тъй като те са били съпровождани от украински офицери. Това предаде РИА Новости, позовавайки се на информация от Вячеслав Пономарев, който се самообяви за кмет на Славянск.
По-рано днес от МВнР на Украйна съобщиха, че се е изгубила връзката с военната верификационна мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ).
Новината бе съобщена на брифинг от директора на департамента за информационна политика на МВнР на Украйна Евгени Перебъйнис, който предположи, че наблюдателите са пленени от терористи.
„Ако това се потвърди, то става дума за крайно престъпление от страна на терористите против принципите на ОССЕ, което няма да бъде оставено без адекватна реакция от страна на Украйна и международната общност”, изтъкна дипломатът.
Само преди дни, на 22 април бе съобщено, че е взето решение числеността на наблюдателната комисия на ОССЕ в Украйна да бъде увеличена до 500 души, с цел осъществяване на Женевските споразумения. Тогава ИТАР-ТАСС информира, че в рамките на изпълнението на споразумението от 17 април между Русия, САЩ, ЕС и Украйна, на мисията ще бъдат възложени не само задължения по наблюдението и информиране за ситуацията в страната, но и по организация на вътрешния украински национален диалог и контрол на незаконните въоръжени формирования. Буквално в същия ден – на 22 април – в Донецка област пристигна група военни наблюдатели от ОССЕ. Предполага се, че това е същата военна мисия, връзката с която е изгубена. Нейн ръководител е полковник Аксел Шнайдер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.