Украински експерт: „Газпром” цели да има газова война

Алгоритъмът за определяне на цената на руския природен газ за Украйна, който залага „Газпром” цели започването на газова война. Това заяви за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ украинският енергиен експерт Михаил Гончар от центъра за глобалистика „Стратегия 21″. Гончар обясни, че механизмът, според който цената на газа се коригира всяко тримесечие е създаден преди години с цел цената на доставките да зависи от поведението на Украйна. Така в края на управлението на президента Виктор Янукович цената на руския природен газ бе намалена до $248,4 за 1000 куб. м., но след отстраняването му тя бе повишена, а с отмяната на т. нар „Харковска отстъпка“ тя може да се качи повиши още 100 долара за 1000 куб. м..
Празната хазна, разграбена от Янукович е причина сега „Нафтогаз” да не може да си плати дълга пред „Газпром”, който – по думите на Михаил Гончар – не е чак толкова голям: само 1,6 млрд. долара. Експертът изтъкна, че „Нафтогаз” също може да предяви претенции към „Газпром”, тъй като при анексирането на Крим и корабите на Черноморските ВМС е присвоена собственост на „Нафтогаз”, която възлиза на няколко милиарда долара.
Гончар коментира, че Украйна е подложена на военен и икономически натиск от Русия. Според него „Газпром” иска да покаже, че Украйна трябва да е ненадежният партьор за транзита за Европа, макар че именно Русия тласка „Нафтогаз” към минимализиране на доставките, защото на тази цена Украйна няма да може да купува.
Гончар смята, че едва ли в сегашните условия може да се повтори газовата криза от 2009 г., най-малкото защото вече е месец април, а „газовото оръжие” най-добре работи през зимата, но е възможно на определен етап „Газпром“ да спре изобщо доставките на газ за Украйна и ако това стане факт, ще може да се говори за поставянето под заплаха на транзита на газ за Европа.
Гончар посочи, че винаги има алтернатива на руския газ за Европа и посочи проекта „Набуко”, Трансадриатическия газопровод през Турция или развитието на добива на шистов газ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.