“Уестингхаус”: Имаме споразумение за нова мощност в България

След консултации с всички български политически партии американската енергийна компания “Уестингхаус” е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ “Козлодуй”, става ясно от прессъобщение на американската компания, цитирано от БГНЕС.

Споразумението не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта за никоя от страните.Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, добавят от “Уестингхаус”.

“Ядреният реактор на “Уестингхаус” “Р1000” беше избран от българската страна. През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”, проведено след търг. ​”Уестингхаус” ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него”, съобщават още от компанията.

През следващата година “Уестингхаус” ще проведе конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора.

Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании. Планира се реакторът Р1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години, заявяват още от компанията.

Oт АЕЦ “Козлодуй” разпространиха прессъобщение, в което се казва, че за влизане в сила на споразумението са уговорена поредица от предварителни условия, сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда; решение на Министерски съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни, прилагани в Европейския съюз и в България, необходими за реализацията на проекта.

В Акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти, се казва в прессъобщението от АЕЦ “Козлодуй”

Споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер. Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия – национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.

Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности, се казва още в съощението.

В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, добавят от “Козлодуй”

За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг. След съгласуване с „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС, което предстои, акционерното споразумение ще бъде публикувано в сайта на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, завършва съобщението.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Има ли или няма все пак споразумение? Всички се гърчат като змии – политиците казват имаме, ама то не е все още. А компанията казва имаме подписано споразумение? Защо ни лъжат и защо пак ни излъгаха? След скъпите Марици сега и скъпия американски АЕЦ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.