Удължиха с месец проверката на богатството на кмета на Пазарджик

Срокът на предварителната проверка за имотното състояние и доходите на кмета на Пазарджик Тодор Попов ще бъде удължен с още месец, тъй като все още не са приключили данъчните ревизии на седем юридически лица, за които има данни, че са свързани със съпругата на кмета. Това информира Дарик, като се позовава на съобщение от прокуратурата. От представените документи на НАП трябва да стане ясно дали има разминаване в доходите и имуществото на кмета и неговото семейство.

Проверката срещу Тодор Попов започна на 22 април тази година след излъчени репортажи на bTv за имeнието му в село Паталеница, на база на които прокуратурата се самосезира. В очакване на данните от данъчните ревизии срокът бе удължен до 23 юни. По искане на Окръжната прокуратура в Пазарджик разследването ще продължи още месец, уточниха още от държавното обвинение.

От огласените преди дни от Сметната палата данъчни декларации, става видно, че кметът на Пазарджик Тодор Попов и съпругата му Силвия Попова са декларирали апартамент от 169 квадратни метра площ в Пазарджик и 3 парцела имоти в село Паталеница на площ от 2 901 квадратни метра, на които са застроени 3 къщи с обща площ 566 квадратни метра. По данни на Тодор Попов имотното му състояние възлиза на 197 хиляди лева. Всички тези имоти семейство Попови са придобили чрез заеми към банки. Съпругата на кмета се е сдобила със заеми за над 240 хиляди лева. Тя има 100% дялово участие в три фирми и части от още две. Личните заеми на Тодор Попов пък са на обща стойност 38 хиляди лева. Семейство Попови са заявили, че не притежават моторни превозни средства.

(Скрийншот: Телекабел)

Свързани публикации

1 Comment

  1. Ами те си може би се конкурират с пловдивския кмет. Вижте какво пише сайта Миг нюз:
    Депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев внесоха на 17 юни сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за разследване действията на кмета на Пловдив Иван Тотев заради данни за съмнителни обществени поръчки, източване на общински и държавни средства, както и конфликт на интереси.

    Те са сезирали още Държавната финансова инспекция, министъра на финансите и парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и етика. Касабов и Ячев настояват да бъде проверена законността на сключените договори за строителство на новата спортна зала в града под тепетата „Колодрум”. От началото на нейното изграждане стойността на проекта е надвишен цели 12 пъти – от първоначалните 7 милиона се стига до над 60 млн. лв.

    Част от тези огромни суми са отпускани през годините по искане на кмета от Общинския съвет в Пловдив, а друга част са осигурени като субсидия от правителството. Компанията, избрана да построи спортното съоръжение е „Главболгарстрой – Пловдив“ (ГМС – Пловдив), известна региона с това че дежурно печели повечето обществени поръчки, обявени от местната власт. Тя е изградила и луксозния хотел на пловдивския градоначалник – „Империал спа енд ризорт“, издигащ се в непосредствена близост до Стария Пловдив, както и семейната къща на Иван Тотев на ул. „Богомил“ в самия център на града.

    От сигнали на съветници от „Национален фронт за спасение на България“ в местния парламент и от журналистически разследвания става ясно, че малко след като „ГМС – Пловдив“ печели конкурса за строеж на „Колодрум“, тя дава заем от един милиона лева на „Квалификация-консул“ ЕООД, която пък е собственост на друга фирма – „Плутон -1“ ЕООД. Неин едноличен собственик е майката на пловдивския кмет Роза Тотева, което пък е пряко доказателство за конфликт на интереси.

Leave a Reply

Your email address will not be published.