Училищният звънец бие за 755 000 ученици

Проблем с откриването на първия учебен ден днес няма да има въпреки неприключилите в някои училища ремонтиб Това заяви в интервю за "Хоризонт" министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.
65 000 първокласници ще влязат за първи път в класните стаи. Училищният звънец ще удари за над 755 000 ученици и 127 000 учители. Ремонтите не са приключили в 77 yчебни заведения, но това няма да попречи на започването на учебния процес, увери Клисарова. Всички безплатни учебници за децата до 7-и клас вече са доставени по училищата. Ученическите бележници са на цена 13 ст, а личните карти – 3 ст. Приети и записани са всички деца на 5 и 6-годишна възраст, чиито родители са подали молби за предучилищна подготовка. 
Очаква се през октомври МОН да предложи още 23 училища да станат защитени. В момента те са 127. 
Близо 600 са първокласниците в община Враца, предаде кореспондентът на БНР Ива Антонова.
Община Велико Търново ще подари днес на 750-те първокласници книжки за историята на старата българска столица и нейното настояще. Специалното илюстровано издание се нарича "Пътешествията на първокласника". Повече от 60 училища във Великотърновска област ще подкрепят кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019-а г. В първия учебен ден те ще издигнат транспаранти с мотото на кампанията "Велико Търново – духовна столица на Европа". Учители и ученици ще представят идеите си за събития в подкрепа на тази кандидатура. Най-интересните предложения на училищата ще бъдат отличени и ще станат част от документите, с които Велико Търново ще се бори за престижното звание в областта на културата в Европа, предаде кореспондентът на БНР Катя Чорова.
450 полицаи ще се грижат за реда в София при откриването на учебната година днес. КАТ-София осигурява зелена вълна по пет направления, за да се избегнат задръстванията. Заради зачестилите случаи на бомбени заплахи за училищата през миналата и началото на тази година, от МВР започват да изнасят беседи и да разговарят с учениците в столичните училища.
В Садово премиерът Пламен Орешарски ще открие новоизграденото ОУ "Гео Милев", предаде кореспондентът на БНР в Пловдив Кремена Данева. През новата учебна година в училището ще учат 220 деца от I до VIII клас. Стойността на проекта е 3 300 000 лева, а строителството на сградата продължи около 6 години. Кметът на Садово Димитър Здравков заяви, че над 2 млн. лв. от средствата са били отпуснати от правителството на Сергей Станишев, а останалите са преведени миналата година.
Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова ще открие новата учебна година и компютърен кабинет в училището за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна.
Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията по откриването на новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан.
Новосъздаденото средно училище "Д-р Петър Берон" в затвора в Бобов дол ще бъде официално открито днес. 167 души, изтърпяващи различни присъди, от които 40 напълно неграмотни, започват учебната година. В затворническото училище ще работят 10 педагози, избрани след конкурс.
Информацията събраха Александра Михайлова, Николай Христов, Катя Чорова, Ива Антонова и Кремена Данева. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.