Учени от САЩ алармират, че Русия и Америка вървят към сблъсък

Русия и Америка вървят към сблъсък, до който не трябва да стигнат. Това коментират Греъм Елисън, директор на Научния център Белфър към Харвардския институт Кенеди и Дмитри Саймс, публицист и ръководител на центъра “The Natonal interest” в свой анализ в едноименното издание, преведен и разпространен от БГНЕС. Като припомнят думите набившия президент Никсън, казани след разпада на СССР: “САЩ спечелиха Студената война, но още не са постигнали мир”, авторите на анализа отбелязват, че в момента световният мир е твърде далеч или поне такова е впечатлението, което се създава. Според Елисън и Саймс най-голяма опасност носят разногласията за световния ред и прерогативите на различните държави в техните региони, като в момента главният проблем е кризата в Украйна.

“Може ли американската реакция на събитията в Украйна да предизвика конфликт, който да доведе до американо-руска война? Това изглежда невероятно. Но трябва да се знае, че когато казваме “невероятно”, имаме предвид не реалните неща, а само собствената ни представа за тях. Ирак, Либия и Сирия показаха, че често политическите лидери не са в състояние да си представят неща, които им изглеждат неудобни, тревожни или невероятни”, пишат авторите на анализа. Според тях случилото се до момента в Украйна показва цялата дълбочина на противоречията, чието регулиране може да се случи, само ако САЩ честно и открито признаят тези противоречия и особено позицията на Кремъл, че Русия няма да се чувства сигурна, ако Украйна влезе в НАТО.

Повечето политици и коментатори смятат една американо-руска война за много малко вероятна. Но нас ни безпокои самият ход на събитията. Съществуват три основни фактора, които могат да превърнат сегашния конфликт в истинска война: редът за вземане на решения в Русия, руската политика и състоянието на американо-руските отношения, пишат авторите на анализа в The National interest. Според тях е необходимо да се отчита, че руският президент Путин залага на тесен кръг от съветници и никой от тях не е в състояние да оспори предложенията му, а такъв ред лишава Путин от възможността да взема добре обмислени решения и да отчита всички рискове и ползи от своите действия. На второ място, трябва да се разбере, че благодарение именно на Путин руската реваншистка политика не е приела по-агресивни форми, а Путин далеч не е най-радикалният лидер в Русия, където броят на привържениците на по-твърди действия се увеличава сред военните и гражданите, според които дрънкането с ядрено оръжие ще има положителен ефект. Цитира се неотдавнашно изказване на директорът на руската телевизионна компания “Россия сегодня” Дмитрий Кисельов: “Русия е единствената държава в света, която може да превърне САЩ в радиоактивна пепел”. И освен това отслабващата руска икономика също не спомага за формиране на обществено мнение в полза на отстъпките. В този ред на мисли главният въпрос е следният: ще продължи ли Путин да подкрепя прагматиците или ще предпочете “горещите глави”?

Досега той действаше по друг начин. Подкрепата за сепаратистите в Украйна бе ефикасна, но ограничена – Русия се надява да оправи отношенията със Запада или поне с Европа. Путин се старае също да скрие факта за руската интервенция в Украйна, за да спечели време и да използва американо-европейските разногласия, както и разногласията между европейските страни.

Но опитите на Путин да преследва широките цели на прагматиците и заедно с това да опитва реализирането на вижданията на “горещите глави” не може да продължава вечно, предупреждават авторите на анализа.

“Колкото повече Щатите затъват в Украйна, толкова повече ще се задължават в изпълнението на невъзможната задача по съхранението на териториалната цялост на Украйна, смятат руските “ястреби”. На украинското поле на бойните действия Русия ще има това, което по време на Студената война се описваше като “контрол над ескалацията” – предимство на всяко равнище да изостря положението. В такава война съюзниците на САЩ не могат да победят, а Русия не може да загуби, освен ако Америка непосредствено се включи във войната”, коментират Грейм Елисън и Дмитри Саймс. Според тях Путин смята да използва изтичането на действието на европейските санкции, което трябва да стане през юли. Ако това не се случи, ако ЕС подкрепи затягането на санкциите заедно със САЩ и примерно лиши Русия от достъп до финансовата система SWIFT, Путин най-вероятно няма да отстъпи, а ще прекъсне цялото сътрудничество със западните държави и ще се опита да мобилизира народа за отразяване на “новата апокалиптична заплаха за майка Русия”. Както заяви един високопоставен руски политик, “ние сами издържахме срещу Наполеон и Хитлер. Нашите победи над агресора, а не дипломатическите усилия са разкъсвали вражески съюзи и са привличали към нас нови съюзници.”

Грейм Елисън и Дмитри Саймс обръщат внимание, че тези, които залагат на изолацията на Русия, изпускат от внимание, че мощният (евроатлантически) алианс, който наистина е готов да защитава интересите си, може да предизвика появата на антитела. Днес Китай разширява връзките с Русия на фона на нейния конфликт със САЩ. Пекин възприема този конфликт като сериозна заплаха, така в резултат двете страни могат тясно да се сближат, което из основи ще промени глобалния баланс на силите.

За решаването на проблема с Русия се изисква съчетание на решимост и сдържаност, изтъкват двамата анализатори и припомнят, че след Карибската криза в Куба президентът Кенеди много е мислил върху събитията, които са могли да предизвикат ядрена война. Един от главните му изводи гласи: “Защитавайки своите интереси, ядрените държави трябва да избягват ситуации, при които противникът трябва да избира между унизително отстъпление и ядрена война”. Този урок трябва да бъде приложен спрямо Русия и украинската криза, препоръчват Елисън и Саймс.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.