Учени от БАН: “Е”-та в храните увреждат ДНК и са канцерогенни

Разрешените подобрители, овкусители и консерванти, използвани в храните, увреждат човешката ДНК, а много от тях са канцерогенни или болестотворни. Това показват резултатите от изследване на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на Българската академия на науките (БАН), коментирани на пресконференция от авторите на изследването..

В лабораторията са изследвали 12 от така нар. “Е-та” в храните и се оказало, че само едно от тези вещества не оказва никакво влияние върху човешката ДНК. Шест от добавките в храните, означавани с “Е” и номер, увреждат ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, съобщи ръководителят на Лабораторията по молекулярна генетика доц. Георги Милошев, цитиран от БНР. – Това са оцветителите еритрозин – Е127, индиго кармин – Е132, фаст грийн – Е143, консервантът натриев нитрит – Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин – 4ААР, използван във фармацевтичната промишленост.

Според доц. Милошев дори в дози, многократно по-ниски от сега разрешените, тези Е-та създават риск от онкологично или друго заболяване, а за да бъдат относително безопасни за здравето на хората, сега разрешените в ЕС концентрации трябва да бъдат намалени от 10 до 100 пъти.

“Еднократното въздействие показа, че концентрацията на някои от веществата, например натриев нитрит, който се добавя в месата и в колбасите, трябва да бъде 1000 пъти по-ниска от тази, която е разрешена”, коментира доц. Милошев.

Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA), каза Милошев. От EFSA отговорили, че научната публикация на българските генетици не дава нова информация, по отношение на оценката за безопасността на тези добавки, а самото изследване на българската лаборатория “има някои слабости и ограничения”, но ще бъде предоставено на постоянната работна група по генотоксичност.