Учебната година ще започва на 15 септември и ще свършва до края на юни

Министерството на образованието и науката се отказва от идеята за по-къса лятна ваканция и няма да предлага учебната година да започва на 1 септември. Това коментира на пресконференция просветният министър Красимир Вълчев.

Учебната година започва на 15 септември, така е записано в закона, посочи той. Няма да предлагаме промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, свързана с началото на учебната година, добави Вълчев.

Министерството на образованието и науката ще приеме предложението учебната година да не навлиза в юли, т.е. след 30 юни, каза просветният министър. По думите му има аргументи катовисоките температури и липсата на климатизация в училищата, с които Министерството трябва да се съобрази.

Той обясни, че целта на предложението е било не повече учене за сметка на ваканцията, а по-балансирано разпределение на ваканцията. Той обаче отбеляза, че в гимназиалните класове удължаването на коледната и срочната ваканция води до навлизане в юли, което не е желателно. Вероятно последните класове ще приключват учебната година на 30 юни, добави Вълчев.

В отговор на въпрос министърът каза, че отказът от скъсяване на лятната ваканция вероятно ще бъде за сметка на трите дни между 2 и 5 януари. Няма да я има двуседмичната зимна ваканция, посочи той.

До 10-15 август трябва да сме готови с промените, които предвиждаме в подзаконовата нормативна уредба, за да са факт за началото на учебната година, каза още Красимир Вълчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.