Убиха с 10 куршума български бизнесмен в Бразилия

Убиха с 10 куршума български бизнесмен в Бразилия

36-годишният българин Благой Деков е екзекутиран с 10 куршума на излизане от бензиностанция, съобщи бразилската телевизия SBT. Убийците са били двама и са се придвижвали с мотор, съобщава медията. Във видео запис от охранителните камери на бензиностанцията, показан от SBT, се вижда как Благой тръгва да бяга, докато двамата мъже го прострелват в гръб и повалят на земята посред бял ден. Следва дъжд от куршуми, с които довършват екзекузията, пред погледа на работниците и клиентите на бензиностанцията. Убийците се качват обратно на мотора и избягат в неизвестна посока. Действието се развива в южния квартал на Сао Пауло – Кампо Лимпо, става ясно от репортажа на телевизията, а покушението е станало на 20 април.

Софиянецът Благой Деков живеел в Сао Пауло, където до последно е имал автомивка и склад за напитки. От фейсбук групата „Българи в Бразилия“ помнят Благой като усмихнат и услужлив приятел. На президентските избори през 2016 г., Благой предоставя безвъзмездно наето от него помещение за нуждите на избирателната ни секция в Сао Пауло. Получава персонални благодарности от консула и заместник-посланика ни в Бразилия Елеонора Димитрова заради този жест, а нашите сънародници в най-голямата латиноамериканска страна го определят като патриот, се вижда още във фейсбук групата.

Благой е живял в Бразилия почти 10 г., половината от които са прекарани в затвора. През 2008 г. е заловен на пристанището в Сантос при предаването на 20 кг кокаин и е осъден на 5 г. затвор. През 2012 г. участва в репортажа на БТВ „Осъдени в Бразилия“ – Част II за Гълъбин Боевски и останалите българите, излежаващи присъди за наркотрафик в Сао Пауло. След като излиза от затвора, Благой остава да работи в Бразилия, като до последно е управлявал автомивка и имал склад за напитки. Оженил се е за бразилка, от която имал 3-годишно момиченце. Бразилската полиция не свързва убийството с миналото на Благой-

Сао Пауло е градът, където живеят най-много българи в Бразилия. Там се намира единственото българско училище в Южна Америка, което функционира от 2009 г., а от 2015 г. насам започват да се откриват и избирателни секции. През миналата година беше инициирана втора поредна петиция за откриване на българско консулство в града, но тя отново не срещна разбиране във външно министерство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.