Убиецът на лъва Сесил и водачът му отиват на съд

Богатият стоматолог от щата Минесота, който уби лъв с черна грива в Зимбабве, защитен вид и любимо животно на местното население,бил невинен, твърди организаторът на сафарито. Тео Бронкхорст от Булавайо, втория по големина в град в Зимбабве, твърди, че е имал законно разрешително за лова, по време на който беше убит лъвът Сесил. За това сафарито американецът Уолтър Палмър е платил 55 000 долара, уточнява Бронкхорст. Клиентът си бил купил правото да участва в сафари и затова всичко било напълно законно, настоява организаторът.

По думите му, те били преценили, че убитият стар мъжки лъв вече бил преминал възрастта за възпроизвеждане. Убийството на животното обаче предизвика скандал в Зимбабве и министерството на околната среда поиска Палмър да бъде екстрадиран, за да бъде подведен под отговорност за действията си. Тео Бронкхорст обаче контрира, че това искане на ведомството било недалновидно и само щяло да принуди клиентите, които носят валута на страната, да се разколебаят дали да продължават да идват в Зимбабве.

Лъвът Сесил беше на 13 години. Той беше най-известният в Зимбабве, любимец на чуждестранните туристи и обект на изследване на Оксфордския университет. Убийството му превърна само за два дни американския зъболекар в един от най-мразените хора в света. Хобито му е да стреля по диви животни с лък и стрели и заради него Сесил стана жертва. Царят на животните джунглата бе прострелян, след като Палмър го примамил със стръв да излезе извън границите на резервата. А след 40 часа го открил жив и го довършил с пистолет. Именно заради това, че лъвът е бил изкаран извън защитената територия, за да бъде убит, според властите в Зимбабве ловът е бил незаконен и предстои да бъдат съдени.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.