Действията на Тръмп и Путин се вписват в Теорията за управление на риска

В България има удивително много специалисти по Сирия на глава от населението.
И то при условие, че братята Мадж и Нидал Алгафари и братята Владимир (най-добрият ни аналитик по региона, според мен) и Боян Чукови са на диаметрално различни позиции.

Много отдавна бях написал:
У нас:
– всеки, който различава Заркауи от Заухири е специалист по Ирак;
– всеки, който различава Ирак от Иран е специалист по иранската ядрена програма;
– всеки който различава Северна от Южна Корея е специалист по тоталитарния режим в КНДР;
– всеки, който различава Сирия от Асирия е специалист по сирийската гражданска война;
– всеки, който различава сунити от шиити е специалист по исляма;
– всеки, който различава „Фатах“ от „Хамас“ е специалист по Близкия Изток…
– всеки, който различава Сръбска Крайна от Украйна е специалист по Украйна…

Ето и сега, всички, различаващи Сирия от Асирия се заеха да ни обясняват как САЩ и Русия разигравали мъъъъничко театър, как си разговаряли ей така – с по някоя и друга крилата ракета или крилата мисъл.

Аз от Сирия общо-взето не разбирам.
Но намирам засега действията на Тръмп и Путин като вписващи се в Теорията за управление на рисковете.
И по-точно – в онази част от нея, която изследва вземането на решения в условията на много висока неопределеност, много критична несигурност, много сложна неяснота и много противоречива неизвестност.
В такава ситуация поведението на рационалните играчи се мотивира от много предубеждения, илюзии, комплекси и стереотипи, а освен това се базира не на абсолютната полза, а на относителната, не на абсолютното притежание, а на относителното му изменение.
Какво значи това?
– Ами от една страна, че е важно не абсолютното притежание, а относителното му изменение. Ако аз имам 10 лева, а ти имаш 1000 лева, то за мен 1/10 от моето притежание, сиреч 1 лев, е по-ценно от 1/10 от твоето притежание, силеч 100 лева. Ако аз спечеля 1 лев, а ти спечелиш 100 лева, то аз ще съм много по-щастлив от теб. А ако аз загубя 1 лев, а ти загубиш 100 лева, аз ще съм много по-нещастен от теб.
– А от друга страна, отношението към загубата е много по-силно от отношението към аналогичната печалба. Това ще рече, че ако от моите 10 лева аз загубя 1 лев, нещастието ми ще е много по-голямо (с обратен знак) от щастието, ако спечеля 1 лев.

Малко опростявам, но тези два базисни моделни случая диктуват нашето поведение при особено силна непроделеност, несигурност, неяснота и неизвестност – т.е. при много висок риск.
Засега поведението на Тръмп и Путин е на рационални играчи затова се вписва в каноните и законите на Теорията за управлението на рисковете.

Проблемът какъв е? По-рано писах за него. Проблемът е, че и двамата са геостратегически мегаломани и геополитически авантюристи. Ето защо могат и да не забележат кога ще се превърнат от рационални в ирационални играчи. И затова светът днес, да се самоцитирам нескромно, се превръща в заложник на тяхната лидерска циклофрения и политически паркинсон…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.