Тв-дуел с елементи на кеч между Илияна Йотова и Цветан Цветанов

Евродепутатката от БСП Илияна Йотова и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов „дискутираха” в сутрешния блок на bTv темата за незаконните подслушвания, а всъщност се замерваха с обвинения за минали грехове и прегрешения в тази област.

Цветанов отхвърли каквато и да било съпричастност към написаното в сигнала, подаден от Сергей Станишев в прокуратурата и нарече обвиненията срещу него „клевета” и „долен похват” – част от политическите амбиции на Станишев.

Йотова върна лентата назад във времето и обвини Цветанов в потулване на скандала с изтеклото подслушване на Борисов във връзка с Мишо Бирата, както и за случая с „мълчаливата” прокуратура по разследванията срещу Мирослав Найденов. Бившият шеф на МВР „отвърна на огъня” с контраобвинения – за прибраните от БСП милиони по скандала „Хохегер”, за делото „Галерия”, злоупотребите на Вальо Топлото, за подслушванията на Корнелия Нинова и Румен Овчаров, "на който му казват "дългият инкасатор".

Йотова припомни, че през 2011 година се е провел дебат в Европейския парламент за използването на СРС-тата в България и тогава Европейската комисия казала, че ще продължава да следи България за това как и дали законно се използват специалните разузнавателни средства и ще реагира при всеки сигнал. По думите на евродепутатката „ние сме сигнализирали и се надявам, че този път властите ще си свършат работата по сигнала, който сме подали. Слава Богу, господин Цветанов вече не е на онзи пост, на който може да натиска прокуратурата”.

Илияна Йотова настоя Цветан Цветанов да каже ясно дали някога е подписвал разрешения за подслушването на своя колега и съпартиец Мирослав Найденов. Цветанвов отговори: „Не мога да ви отговоря, това е класифицирана информация”, което видимо хареса на Йотова и тя каза: „Благодаря ви, вие ми отговорихте”.

Цветанов поясни, че е по време на управлението на МВР е подписвал СРС-та, но само при спазване на закона и всички необходими процедури. „Оттам нататък прокуратурата решава каква информация да изнесе по дадено досъдебно производство”, поясни бившият министър. Цветанов потвърди, че Найденов няма да е в листите за депутати на ГЕРБ за вота на 12 май, защото това щяло да бъде използвано в „манипулативната” кампания на БСП. Това провокира Йотова да му отвърни с думите:”Ами, след като закачихте половината ни партия на слушалката – естествено, че така ще мине нашата кампания”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.