Туск: Ключът от ЕС не трябва да е в Турция

ЕС е длъжен да разработи единна и последователна миграционна политика, да вземе под строг контрол своите външни граници, но при все това не трябва да поверява ключа на своята безопасност в ръцете на други страни, на първо място в ръцете на Турция. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в статия във френския в. “Фигаро”. Туск отчита, че споразумението за бежанците между ЕС и Турция, дава очевидно плодове, “но едновременно с това решението, намерено на Балканите и споразумението с Турция, не е универсален модел, който да се прилага по други миграционни направления, в това число в централното Средиземноморие. Никой няма да защити нашите граници вместо нас. Ние не можем да даваме ключа от нашата територия, от нашата безопасност на която и да е трета страна. Това касае Турция, това касае и страните от Северна Африка”, казва Туск.

Председателят на Европейския съвет изтъква, че ЕС трябва да престане с отстъпките, защото те могат да бъдат възприети като слабост, която само ще засили стремежа да се шантажира Европа. По-нататък в статията си Доналд Туск
подчертава, че ЕС трябва да заеме твърда позиция в преговорите с турските власти за уреждане на миграционната криза.

“Неотдавнашният опит с Турция показа, че ЕС трябва ясно да дефинира пределите на своите отстъпки. Може да се водят преговори за пари, но никога за нашите ценности. Ние не можем да налагаме нашите правила на останалата част на света, но по същия начин и другите не могат да налагат на нас своите норми. Нашата свобода включва свободата на словото и тя няма да е обект на каквито и да е политически пазарлъци с които и да е партньор. Това послание трябва да чуе президентът на Турция Ердоган, казва Туск.

Статията излиза в навечерието на планираното за събота посещение на Доналд Туск и Ангела Меркел в Турция.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.